Új V-Ray verzió Blenderhez

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Chaos Group utalást tett a V-Ray for Blender frissítésére, amely végre kompatibilissé tenné a renderert a nyílt forráskódú 3D szoftver 2.8-as és újabb verzióival.

A Chaos Group vezérigazgatója, Vlado Koylozov egy Facebook bejegyzésében megosztott egy screenshotot, melyen a Blender "fishy cat" benchmark jelenete látható V-Ray frame bufferben való renderelés közben, amely úgy tűnik, hogy a szoftver legújabb dobása.

Támogatás a Blender 2.80 és újabb verzióihoz

Bár a V-Ray 2014 óta rendelkezik hivatalos Blender integrációs pluginnal, soha nem ért el olyan feature paritást, mint a többi kereskedelmi 3D szoftver, például a 3ds Max.

A közelmúltban úgy tűnt, hogy teljesen leállt a V-Ray fejlesztése. Több mint egy éve jelent meg a mérföldkőnek számító, 2.80-as Blender verzió , de még mindig csak a 2.79-hez kapunk támogatást. A plugin legutóbbi nightly build (tesztverziója) verziója pedig tavaly októberben jelent meg.

A Blender Foundation azóta 4 új verziót is kiadott, a legutóbbi a Blender 2.90.

Koylazov Facebook-bejegyzése, amelyben csak annyit ír: "Rajta vagyunk", nem sok információt ad arról, hogy mi történik mostanában a Chaos Group Blender csapatán belül.

Azt sugallja azonban, hogy a V-Ray for Blender újabb verziója aktív fejlesztés alatt áll.

Interaktív renderelés támogatása

A bejegyzés alatti kommentekben Koylazov megjegyzi, hogy az új verzió "továbbra is azt a régi megközelítést alkalmazza, amikor exportálunk egy .vrscene fájlt, majd azt a V-Ray Standalone-nal rendereljük"

Megemlíti továbbá a Blender felhasználók által régóta kért funkciót, az interaktív renderelés támogatását, mellyel - elmondása szerint - a jövőben foglalkozni fognak.

"A ZeroMQ egy olyan új rendszer, melyet arra használunk, hogy két program kommunikáljon egymással. Ezzel támogatni tudjuk az IPR-t, de ez valószínűleg akkor fog megvalósulni, miután az eredeti integráció működőképes lesz"

Eddig nincs információnk arról, hogy a V-Ray for Blender tartalmazza-e a renderer legújabb verziójának, a V-Ray 5-nek a funkcióit, de érdemes rendszeresen csekkolni a lenti linkeket.

Ár ér rendszerkövetelmény

A V-Ray for Blender jelenleg elérhető a Blender 2.79-es és korábbi verzióihoz, Windows 7+, Mac OS X 10.12-13 és Linux rendszereken. A Chaos Group nem tette közzé a frissítések ütemezését.

Maga az integrációs plugin ingyenes, GPL licenc alatt érhető el. A V-Ray Standalone render node 420 dollárba kerül. Ha az előfizetés opciót választjuk, akkor havonta 70, vagy évente 167 dollárral számolhatunk.

Látogasd meg a V-Ray for Blender honlapját.

Olvas el a V-Ray for Blender online dokumentációját.

Vedd fel a fonalat a Chaos Group, V-Ray for Blender 2.8-ról szóló fórumán.

MEGOSZTÁS:
Meshmag