A Facebook csatlakozott a Blender Development Fund-hoz!

Facebook
Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Facebook a legújabb nagy tech cég, amely támogatja a Blender-t, a nyílt forráskódú 3D szoftvert, követve az AMD-t, az Epic Games-t az Nvidia-t és az Unity Technologies-t a Blender Development Fund vállalati védnökeként.

A cég, amely a Spark AR Studio kibővített valóság toolset-jéhez biztosít Blender integrációkat legalább 120 000 dollárt fog adományozni évente a Blender fejlesztésére: ez két teljes munkaidős fejlesztő fizetését teszi ki.

A Facebook az ötödik tech óriás, amely a Blender vállalati védnöke lett

A Facebook ötödikként csatlakozott a Blender vállalati védnökeinek sorához, miután a rivális Epic Games tavaly nyáron 1,2 millió dolláros adományozott az alapnak.

Csakúgy, mint az AMD, az Nvidia és az Unity Technologies adománya, a Facebook évi 120 000 dolláros hozzájárulása is további két teljes munkaidős Blender fejlesztő fizetésével egyezik meg.

Idén augusztusban a Blender Development Fund elérte eredeti célját, mely 100 000 euró bevétel havonta, ami elegendő ahhoz, hogy 20 főállású fejlesztő alkalmazzanak.

Az alap további 10.000 euróval nőtt, a cikk megjelenésekor a bevétel pontosan 116.416 euró havonta.

Meglepő, de nagyon jó hírek

A Blender Foundation elnöke, Ton Roosendaal tweet-jében „meglepőnek”, de „szuper klassznak” nevezte a Facebook adományát.

A meglepettség egyik oka az, hogy a többi vállalattal ellentétben a közösségi médiaóriás elsősorban nem 3D-s szoftverek gyártásáról vagy azok futtatásához szükséges hardverekről ismert. Bár 2014-ben megvásárolták a virtuális-valóság headset-fejlesztőt, az Oculust, ezt követően kifejlesztették a két VR art tool-t a Quill-t és a Medium-ot, majd utóbbit el is adták az Adobe-nak.

Idén a Facebook Blender integrációkat adott ki a Spark AR Studio kibővített valóság toolset-jéhez, melyekkel megoszthatjuk AR élményeinket Facebookon vagy Instagramon.

A Blender hivatalos nyilatkozata szerint a "Facebook szeretne hozzájárulni a Blender fejlesztéséhez, hogy támogassák az artistokat és mindenki mást, akik a nyílt forráskódú tool-októl függenek"

A Blender Development Fund eddigi legvitatottabb vállalati védnöke?

Rengeteg visszajelzés érkezett a bejelentésre, pozitív és negatív is.

A Blender felhasználók körében minden új vállalati védnök aggályokat keltett, aggódnak amiatt, hogy az adományok befolyásolják a szoftver fejlesztését, a Facebook esetében pedig az eddiginél is hevesebb vita.

A vélemények a Blender Foundation tweet-je alatti kommentekben olvashatóak.

Az egyik megjegyzés szerint: „A Facebook káros a magánéletre, a nyílt forráskódra és a független közösségekre nézve, de megértem a finanszírozás szükségességét.”

Fontos különválasztani a Blender esetleges jó hírnevét és azt, hogy finanszírozást fogad el egy olyan szervezettől, amelynek üzleti gyakorlata sok felhasználónak nem tetszik, és attól tartanak, hogy a Facebook - vagy más nagyvállalatok- valamilyen módon „átveszik” a Blendert.

Az alábbi beágyazott Twitter-szál tömören megmagyarázza,hogy a GPL licenc ezt miért teszi valószínűtlenné:

Ton Roosendaal megjegyezte: "Ez semmilyen módon nem akadályoz meg minket abban, hogy továbbra is szabad/nyílt forráskódúak legyünk, és támogassunk egy jobb webet, amely az egész emberiséget szolgálja."

Olvasd el a Blender Development Fund bejelentését az Unity adományáról.

MEGOSZTÁS:
Facebook
Meshmag