Csekkold a VirtuCamera-t, az új okos iOS kamera mocap app-ot!

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A VirtuCamera egy okos, csupán 5 dolláros app, mely az iPhone-okat vagy Ipad-edeket virtuális kamera kontrollerré alakítja, lehetővé téve a Maya vagy Blender scene kamerájának valós időben történő vezérlését. A fenti videót Glenn Melenhorst rögzítette.

A VirtuCamera Blender plugint Pablo Javier Garcia Gonzalez VFX artist és tool developer-nek köszönhetjük.

A mindössze 5 dolláros app Maya-val is működik, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy egy iPhone vagy iPad segítségével valós időben vezéreljék a kamerát egy DCC szoftveren belül, virtual production munkákhoz vagy kamera path-ek rögzítéséhez azok offline használatához.

Használd az iPhone-odat vagy iPad-edet real-time kamera kontrollerként Maya-ban és Blender-ben

A VirtuCamera az Apple ARKit augmented reality framework-jének segítségével az iOS eszközöket virtuális kamera vezérlőkké alakítja, a DCC app-ban futó 3D-s jelenettel Wi-Fi-n keresztül szinkronizál.

A kameranézet a szoftver viewport-jában, valamint az Iphone-on/Ipad-en is látható.

A képernyőn megjelenő csúszkák segítségével a felhasználók beállíthatják a kameramozgás mértékét valamint a focal length-et.

Az is lehetséges, hogy a kamera mozgását lock-oljuk a ZX síkra vagy a jelenet Y tengelyére, továbbá hogy beállítsuk, hogy az app milyen mértékben smooth-olja a nyers kameramozgást.

A felhasználók keyframe adatként rögzíthetik a kamera path-eket azok offline használatához.

Alkalmas professzionális virtuális production munkákhoz is

Az app akár 60 fps-ig képes továbbítani az adatokat, de professzionális munkák esetén a GYIK-ben javasolják a jelenet szükségtelen fényeinek és tárgyainak elrejtését vagy letiltását, illetve az Alembic animációk GPU cache-ként való betöltését.

A GYIK-ben javasolják továbbá, hogy 5G-s vezeték nélküli hálózatra csatlakozzunk, valamint hogy tiltsunk le minden olyan eszközt, ami Wi-Fi-t használ, például az okos izzókat és termosztátokat.

A fenti YouTube videó kommentszekciójában az Iloura VFX supervisor-a, Glenn Melenhorst, aki saját projektjében tesztelte a VirtuCamerát, „nagyon meggyőzőnek” minősítette az app-ot.

"Miután letiltottam az Avast-ot, tökéletesen működött, és rendkívül könnyű volt beállítani" - írta

Egyéb alkalmazások kamera tracing-hez és az Unreal Engine-ben történő használathoz

A VirtuCamera nem ajánlott kamera tracing tool VFX munkákhoz, a GYIK alapján a minőség valószínűleg nem lesz elég jó, kivéve a gyors teszteket.

A Blender user-eknek azonban érdemes csekkolniuk az ingyenes CamTrackAR-ot, a HitFilm iOS alkalmazását, amely a 3D tracing adatok mellett a az iPhone-on vagy iPad-en rögzített footage-ket is exportálja.

Azok az Unreal Engine user-ek, akik szintén hasonló virtuális kamera app-ot keresnek, kipróbálhatják az Epic Games saját ingyenes bővítményét, az Unreal Remote 2-t. A plugin lehetővé teszi artist-ok számára, hogy iPad Pro-val irányítsanak egy virtuális kamerát az UE4-en belül.

Ár és rendszerkövetelmény

A VirtuCamera 1.4 elérhető iOS 12.1 vagy újabb verziókhoz. Kompatibilis az iPhone 6S +, iPad 2017+ és bármely iPad Pro készülékekkel: néhány mocap alkalmazással ellentétben nincs szüksége TrueDepth érzékelőre. Az ára 4,99 dollár.

A plugin-ok kompatibilisek a Windows, MacOS és Linux rendszereken futó Maya 2017+ és Blender 2.80+ verziókkal. Garcia reméli a jövőben más DCC alkalmazások is támogatni fogják.

Olvass többet a VirtuCamera-ról az app honlapján

MEGOSZTÁS:
Meshmag