Megjelent a Continuum 2021.5

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Boris FX kiadta Continuum 2021-et, a compositing és editing app-okhoz használt effekt plugin csomag legújabb frissítését, melyet az eddigi legnagyobb kiadásként emlegetnek.

A frissítéssel több mint 1000 preset look-t, valamint 80, a Digital Film Tools testvérszoftverén alapuló plugint kapunk realisztikus film stock-ok, optikai filterek és gobo-k utánzásához.

Ezenkívül a Particle Illusion particle rendszer mostantól nem csak 2D-ben, hanem 3D-ben is képes részecskéket emittálni. Opciónk nyílt továbbá turbulence hozzáadására a particle rendszerekhez, illetve connection-öket is generálhatunk a particle-k között.

Új opciók vintage film stock-ok kinézetének utánzásához a Digital Film Tools alapján

A Continuum 2021 messze legnagyobb újdonsága a The Cinematographer’s Toolkit. A több mint 80 effektből álló gyűjtemény a Boris FX által tavaly megvásárolt Digital Film Tools-tól származik.

A toolkit olyan effektek-ból áll melyek konkrét fizikai film stock-ok, optikai filterek, valamint gobo-k kinézetét utánozzák, továbbá match-elnek az Elfúja a szél és a Vissza a jövőbe c. filmek color grading-jéhez is.

Számos új tool-al bővült a szoftver, melyek többet között lencse és lighting effekt-ek applikálásához, felvételek élesítéséhez és defókuszálásához használhatóak, ha szeretnénk, akkor pedig röntgen és infravörös look-ot is tehetünk a felvételekre.

A teljes lista IDE kattintva érhető el.

Az összes effekt HDR-kompatibilis, OpenCL-en keresztül GPU-gyorsított, így működniük kell bármely gyártó hardverén, valamint az FX Editor felületen testre tudjuk őket szabni.

Ezenkívül a Continuum 2021 több mint 1000 preset effektet is tartalmaz, melyek ráhúzhatóak a felvételekre.

A Particle Illusion rendszer mostmár képes részecske kibocsátásra 3D-ben

A Continuum korábbi 2D-s particle effekt rendszere szintén jelentős frissítést kapott: a Particle Illusion most már 3D-ben is képes részecskéket kibocsátani.

A már létező 2D-s particle rendszerek egyetlen kattintással konvertálhatóak 3D-be, a 3D kameramozgásokhoz pedig új preset-ek érhetőek el, beleértve a particle-k közötti pásztázást és körözést.

Kulcsfontosságú változtatás az "apply turbulence" opció, mely a noise map alapján animált, random variációt ad a particle mérethez és pozícióhoz.

A szoftver olyan line-ok generálására is képes, melyek összekapcsolják a partickle-ket.

Ezen felül a particle-ök most már képesek sub-particle-ökre bontódni egy esetleges terelőtárgyhoz való ütközéskor, illetve képesek felvenni random pattanás mintát, a még természetesebb hatás elérése érdekében.

A Primatte Studio és a Title Studio újdonságai

A Chroma keyer Primatte Studio egy új, beépített Edge Cleaner tool-al bővült, melynek célja a kulcsolt felvételek durva éleinek simítása, a tiszta élek romlása nélkül.

Zajos, illetve tömörített felvételek esetén a flicker minimalizálásának érdekében temporal correlation-t használ, Adobe szoftverekhez pedig külön plugin-ként is elérhető.

A Title Studio egy procedurális zaj generátort kapott, ezzel textúrát és bump map variációt adhatunk 3D-s szövegekhez. Mi több, a multi texture opcióval több textúra forrást egyetlen hibrid textúrává egyesíthetünk.

A további változtatások listája a cikk alján található linkre kattintva érhető el.

2021 Június 24 Update: A Boris FX kiadta a Continuum 2021.5-öt

A frissítéssel kiterjedtek a Particle Illusion 3D-s képességei, új 3D-s emitter shape-eket, force-okat és deflector-okat kapnuk.

Az új Node View lehetővé teszi a mind a particle effekt node fájának, mind az egyed node-k paraméterértékeinek megtekintését, ahogyan azt a fenti videó elején is láthatjuk.

After Effects-ben a Particle Illusion emitter-ek mostantól képesek követni az élő text és mask layer-eket, illetve csatlakoztathatóak natív light és 3D layer-ekhez.

Ebben a videóban láthatjuk a kilenc új GPU-gyorsított filtert, valamint a 200 új effekt preset-et.

Ár és rendszerkövetelmények

A Continuum 2021.5 kompatibilis számos compositing és editing szoftverrel, beleértve a Windows 8+on vagy macOS 10.14+en futó After Effects-t, DaVinci Resolve-t és Nuke-t.

Az ár a host szoftvertől függ, az új licencek jelenleg 695-1995 dollár között mozognak, az előfizetések ára pedig évi 195-695 dollár közé tehető. Lehetőség van az egyedi Continuum Units megvásárlására is.

Olvasd el a Continuum 2021.5 új funkcióinak áttekintését a Boris FX weboldalán

Olvasd el a Continuum 2021 új funkcióinak áttekintését a Boris FX weboldalán

MEGOSZTÁS:
Meshmag