Elhalasztották a Blender 3.0 kiadását

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Elhalasztották a nyílt forráskódú 3D szoftver mérföldkőnek számító frissítésének kiadását. A Blender 3.0 augusztus helyett "késő októberre" várható.

Az ötletet a Blender Foundation elnöke, Ton Roosendaal javasolta, így a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások enyhülésével lehetőség nyílik a személyes workshop-ok megtartására a fő közreműködőkkel.

A kiadást valószínűleg a Blender Conference-t helyettesítő online eseményen fogják bejelenteni, várhatóan a Cycles X produkciós renderelő új funkcióival együtt.

Az új kétéves kiadási ciklus első kiadása

A Blender 3.0-t tavaly jelentették be először, ezáltal véget ér a 20 éve tartó Blender2.x kiadási ciklus. A változás éppúgy szimbolikus, mint strukturális.

Noha számos olyan jelentős funkcióról van már tudomásunk, mint az új asset manager, a megújult animációs toolset, valamint egy USD importer, a Blender 3.0-val egy hagyományosabb, kétéves kiadási ciklus is kezdetét veszi, hosszú távú támogatást kínálva a verziókhoz, reflektálva a megnövekedett használatra a nagyobb kereskedelmi produkciók esetén.

2021 októberére várható

Az elmúlt hónap javaslatai alapján az online dokumentációban is listázott ​​új kiadási ütemtervet vezettek be, hogy lehetővé tegyék a fejlesztők közötti személyes találkozókat.

"A 3.0 kiadásról folytatott megbeszélések során magam is meggyőződtem arról, hogy szükség van egy pár (IRL) workshopra a fő közreműködőkkel, a sürgető design kérdések megoldásához" - írta Roosendaal.

"Össze kell foglalnunk a 2.8-as UI-n folytatott munkát, és meg kell javítanunk néhány rosszul sikerült dolgot."

„A világjárvány végéhez közeledve úgy gondolom, hogy júliusban vagy augusztusban találkozhatunk, így a workshop-ok ekkor, vagy legkésőbb szeptemberben megtarthatóak"

A kiadás magába foglalja az új Cycles X rendert is

Bár Roosendaal javaslata az volt, hogy a cég ne tűzzön ki újabb, ambiciózus célokat a bejelentett funkciókon kívül, ám a halasztás lehetővé teszi, hogy egy várva várt fontos új funkció is bekerüljön a Blender 3.0-ba.

Az átdolgozott Cycles X - melyet eredetileg a Blender 3.1-el terveztek kiadni - célja a teljesítmény és a viewport interaktivitásának javítása.

A kiadást valószínűleg a 2022-re átszervezett, Blender Conference-t helyettesítő online eseményen fogják bejelenteni.

Rendszerkövetelmény és kiadási dátum

A Blender 3.0 2021 október végére várható. A pontos dátumot még nem erősítették meg. A jelenlegi stabil kiadás, a Blender 2.93, Windows 8.1+, macOS 10.13+ és Linux rendszerekhez érhető el és ingyenesen letölthető.

Olvasd el Ton Roosendaal bejelentését a Blender 3.0 kiadásának elhalasztásáról.

További információ a Blender 3.0 új funkcióiról az online kiadási jegyzékben. (Nem végleges)

MEGOSZTÁS:
Meshmag