Ingyenes lett a ZBrush to KeyShot Bridge

Van egy jó és egy rossz hírünk is azon ZBrush felhasználók számára, akik KeyShottal szeretnék renderelni a sculpt-jaikat.

Ingyenes lett a sculpting szoftvert a renderelővel összekapcsoló ZBrush to KeyShot Bridge, a renderelő megfizethetőbb kiadása, a KeyShot for ZBrush viszont megszűnt.

A ZBrush-sal együtt használható új KeyShot licenceket kereső artistoknak vagy az újabb verzióra frissíteni kívánó jelenlegi felhasználóknak KeyShot Pro előfizetést kell vásárolniuk, amelynek alapára évente 1188 dollár.

Korábban: 149 dollár a ZBrush to Keyshot Bridge, plusz 400 dollár a KeyShot for ZBrush Pro

Noha a jelek szerint már mintegy három hónapja megtörtént a változás, mi csak akkor szúrtuk ki, amikor a KeyShot 11.2, a renderelő e hónapban kiadott legújabb verziójáról szóló hírek után kutattunk.

Azt vettük észre, hogy a fejlesztő, a Luxion által felsorolt KeyShot integrációk között már nem szerepel a ZBrush.

Ez meglepő volt, mivel az elmúlt hét évben a KeyShot volt a de facto külső ZBrush renderelő, még egy külön gomb is volt a szoftverben a váltáshoz a ZBrush saját BPR-renderei és a KeyShot között.

Ehhez a felhasználóknak a 149 dollárba kerülő ZBrush to KeyShot Bridge pluginre és a KeyShot bármely kiadására volt szükségük.

A legolcsóbb lehetőség a KeyShot for ZBrush, a renderelő egy olcsóbb kiadása volt, amelyet kifejezetten a ZBrush-hoz terveztek úgy, hogy letiltották egyéb szoftverekből az assetek importálását.

200 vagy 400 dollárba került attól függően, hogy a KeyShot HD vagy Pro kiadásának szolgáltatási körére volt valakinek szüksége.

Mindkét terméket a ZBrush online áruházon keresztül árulták, bár a Pixologic, maga a ZBrush akkori fejlesztője valójában csak a bridge plugint fejlesztette.

Jelenleg: ingyenes ZBrush to KeyShot Bridge, plusz évente 1188 dollár a KeyShot Pro előfizetés

A KeyShot integráció – a régi bridge plugin – már a ZBrush-sal előtelepítve érkezik.

A Luxion honlapján azonban már a KeyShot Pro előfizetésre irányítják a felhasználókat, a KeyShot előfizetésessé vált az év elején.

Igaz, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára bármilyen forrásból, nem csak a ZBrush-ból származó assetek renderelését, viszont jóval drágább.

Évi 1118 dollár mellett már az első fizetés is több mint duplája a ZBrush to KeyShot Bridge és a KeyShot for ZBrush Pro régi öröklicencének.

Miért szűnt meg a KeyShot for ZBrush?

Az ebben a fórumbejegyzésben idézett e-mailből az derül ki, hogy a ZBrush új tulajdonosa, a Maxon erőltette a változtatást, aki a Pixologic eszközeit januárban vásárolta fel.

Megkeresésünkre a Maxon tagadta, hogy a változásra azért került volna sor, mert a KeyShot for ZBrush értékesítésének leállítására utasította a Pixologicot.

A Luxion azonban azt mondta nekünk, hogy a bejegyzés pontos, majd hozzátette: „Ez a Maxon döntése volt, nem mi szüntettük meg.”

Az első évben a jelenlegi KeyShot for ZBrush felhasználók 600 dollár kedvezménnyel frissíthetnek KeyShot Pro előfizetésre. A Luxion azt is elmondta, hogy „más előfizetési lehetőségek is előkészítés alatt vannak.

Mire számíthatnak hát a külső renderelőt kereső ZBrush felhasználók?

A Maxonnak van egy saját külső renderelője, a Redshift, amely számos DCC-szoftverrel együttműködik.

Bár új ZBrush integrációt hivatalosan még nem jelentették be, a Maxon elmondta, hogy: „Természetesen a fő célunk a termékeink közötti munkafolyamatok javítása. Egyértelműen része ennek a törekvésnek, hogy ZBrush tartalmak számára első osztályú renderelő megoldássá váljon a Redshift.”

A ZBrush-ról többet olvashattok a Maxon honlapján

Meshmag