Megjelent a The Grove Release 11

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Wybren van Keulen developer néven is ismert F12 kiadta a The Grove Release 11-et, a Blender alapú tool legújabb verzióját biológiailag valószerű ingyenes famodellek generálásához.

A frissítés kiegészült egy új Roots  tool-al kiálló gyökerek előállításához, sűrű tömbökben növekvő fák formáinak utánzásához egy új Surround panellel, továbbá a Blender Geometry Nodes rendszerével való használat céljából frissítették a szoftvert.

Mimikálja a fák növekedési formáit

A The Grove parametrikusan közelíti meg a növekvő fákat olyan vezérlőkkel, amelyek a valódi növények formáit meghatározó tényezőket utánozzák, aminek eredményeként még inkább valósághűnek tűnnek a modellek.

A fa formájának nagy vonalakban történő beállítása után a The Grove „Twigek” (gallyak) alkalmazásával kitölti azt részletekkel: az instanced geometria nemcsak magukat a twigeket jeleníti meg, hanem az alapalkalmazástól külön megvásárolható leveleket, virágokat és gyümölcsöket is.

A szoftver egy Blender add-on, a kapott texturált geometriát azonban más DCC-alkalmazásokban történő felhasználás céljából exportálni lehet megszokott fájlformátumokba, köztük FBX-be és OBJ-be.

A felhasználók szél- és növekedésanimációkat is generálhatnak a fákhoz, amelyeket Alembic formátumban exportálhatnak.

Release 11: új Roots tool és Surround panel

A Release 11 változásai közé tartozik egy új Roots tool a fák tövénél kiálló gyökerek generálásához.

Csak a talaj szintjén „kidudorodó” gyökerek, nem az egész gyökérzet generálására hivatott, úgyhogy inkább a sebesség, nem pedig a tökéletes biológiai pontosság volt a cél a tervezésnél.

Ezenkívül az új Surround panel a sűrű tömbökben növekvő szomszédos fák árnyékhatásait utánozza, aminek eredményeként magasak és vékonyak a fák, kevesebb ágaik vannak, és csak legfelül vannak levelek.

Mostantól a Blender Geometry Nodes rendszerére, nem pedig a saját részecske rendszerére épül

A The Grove Twigeket sokszorozó rendszere mostantól a Blender új Geometry Nodes rendszerét, nem pedig a részecske rendszert használja.

Amellett, hogy a sokszorozás gyorsabb és jobban testre szabható, a változás lehetővé tette egy új Breeze széltípus bevezetését, amely kiegészíti a meglévő széldeformációt, és amely mindig be van kapcsolva.

Az új Stash rendszer szerkeszthető formában elmenti a növesztett fákat

A frissítés kiegészült egy új „Stash” rendszerrel a növesztett fák lemezre történő mentéséhez.

A fák Stash-ként történő elmentése lehetővé teszi az importálásukat szerkeszthető formában egy új Blender-jelenetbe, és manuális Undo rendszerként használható, mivel a The Grove nem kompatibilis a Blender saját Undo rendszerével.

Ezenkívül számos frissítést kaptak a meglévő eszközök és a szoftver alapalgoritmusai is, így a Plant tool mostantól a terep dőlésére is reagál, hogy a hegyoldalra merőlegesen nőjenek a fák.

Árak és beszerezhetőség

A Grove Release 11 elérhető Windows, Linux és macOS rendszeren futó Blender 2.80+ verzióhoz.

Az egyfelhasználós indie kiadás gyártó által ajánlott kiskereskedelmi ára 140 euró (mintegy 143 dollár). Az előző kiadás óta F12 bevezetett egy új studio kiadást is, amelynek gyártó által ajánlott kiskereskedelmi ára 720 euró (735 dollár). Az egyes Twigek 9 euróba (9 dollárba) kerülnek.

A The Grove új funkcióinak teljes felsorolását a termék honlapján olvashatjátok

MEGOSZTÁS:
Meshmag