A Blender Foundation bemutatta a Blender Apps-t

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Blender Foundation közzétette a Blender Apps projekttervezetét: a nyílt forrású 3D-szoftver konkrét feladatokra szabott speciális verzióit.

A telepített Blender nélkül is futtatható Blender Apps ajánlott felhasználói esetei közé tartoznak az ügyfeleknek tartott interaktív projektbemutatók, illetve új pipeline tool-ok készítése VFX-hez és játékfejlesztéshez.

Testre szabott Blender verziók projektbemutatókhoz vagy pipeline tool-ok fejlesztéséhez

A Blender Apps gyakorlatban a Blender adott felhasználói esetekhez igazított csökkentett verzióit jelenti egyedi keymapekkel, bővítményekkel és asset könyvtárakkal kiegészítve.

Az említett felhasználói esetek közé tartozik az oktatás is: a blogbejegyzésben szerepel a „Blender 101” app egy prototípusa – ezt a nevet használja a Blender Foundation a szoftver iskolai oktatásához ajánlott egyszerűsített verziójánál.

A tervezetből kiderül, hogy professzionális munka esetén a Blender App-ot ügyfeleknek tartott szemléltető projektek interaktív bemutatásához használhatják az artistok úgy, hogy az adott ügyfélnek nem kell ismernie a Blender használatát.

A felhasználói lehetőségek közé tartoznak még a pipeline tool-ok: az adott példában egy képnézegetőt készítenek.

Új .blendx fájlformátum az Blender Apps számára

Az egyszerűbb appokhoz a cég a .blendx nevű új fájlformátumot javasolja. Ha kétszer kattintunk a blendx fájlra, elindul az app azokon a gépeken, amelyeken a Blender is telepítve van.

A bonyolultabb appokat tömörített archívumokként lehet terjeszteni, melyek tartalmazzák mind a .blendx fájlt, mind az egyedi tartalmakat, például alternatív keymapeket, vizuális témákat, kiegészítő szkriptek és asseteket.

Azokat az appokat, amelyeknek teljesen hordozhatónak kell lenniük, a Blender executable-t is tartalmazó archívumokként lehet terjeszteni, így a szoftvernek már nem kell telepítve lennie a felhasználó gépén.

Az app kódja minden esetben örökli a Blender GNU szabad licencét.

A meglévő Application Template rendszerre épül

Noha a Blender Apps még mindig előzetes tervezet, a Blender 2.80 verzióban bevezetett Application Templates rendszeren keresztül már elérhetők a szerkesztéshez szükséges egyes funkciók.

A felhasználók a sablonok segítségével testre szabhatják, hogy egyedi UI-val, keymappel és indítási tartalommal töltsön be a Blender.

A Blender Foundation azt tervezi, hogy lehetővé teszi a template-k tárolását tágabb profilok részeként, amelyeket appok fejlesztéséhez fognak felhasználni: további technikai részletek a blogbejegyzésben találhatók a lenti linken. 

A fejlesztés megkezdése előtt a tervvel kapcsolatos visszajelzéseket kommentben lehet előterjeszteni.

Olvasd el a Blender Foundation új Blender Apps rendszerére vonatkozó projekttervezetet

MEGOSZTÁS:
Meshmag