Teszt: Xencelabs Pen Tablet Medium Bundle

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Wacom Intuos Pro Medium legújabb riválisa egy kiismerhető, jól megtervezett rajztábla remek illesztőprogramokkal. Cirstyn Bech-Yagher különböző 2D- és 3D-alkalmazásokkal próbálta ki, a következőkben az ő tapasztalatait olvashatjuk.

- Az első rajztáblámat egy Heathrow repülőtéri üzletben szereztem be még a múlt században. Egy szolid kék-fehér Wacom Graphire volt, és jól megnyúztam. Ez az olcsó kis rajztábla késztetett arra, hogy több mint egy évtizeden át drágább Wacom termékekbe ruházzak be, amíg a szemem elé nem került a Xencelabs Pen Tablet Medium Bundle.

A „szenszlebznek” ejtendő Xencelabs a Wacom komoly kihívójaként egyre nagyobb teret nyer a CG iparban. A társaságnak az a célja, hogy sokoldalú és egyszerűen használható termékeket kínáljon, hasznos és innovatív funkciókkal kiegészítve.

Mivel már két évtizede az egyik lábammal a CG-artban, a másikkal a szoftverfejlesztésben vagyok, az ilyen kijelentésekre megszólal a vészcsengőm. Még jobbam megszólalt, amikor elolvastam a Xencelabs vásárlóknak tett ígéretét, miszerint „megbízható, megfelelően tesztelt és a kreatív szakemberek véleménye alapján fejlesztett” termékekről van szó.

Másokhoz hasonlóan az évek során nekem is számtalanszor volt dolgom elavult vagy összeomló illesztőprogramokkal, beviteli és Windows Ink problémákkal, illetve ezek javítására vonatkozó beváltatlan hardver- és szoftvergyártói ígéretekkel, ezért határozottan kíváncsi voltam, hogy a Xencelabs tartja-e a szavát.

Mit kapunk a csomagban?

A szóló Pen Tablet Medium helyett inkább a Pen Tablet Medium csomagot választottam, mivel jobban megéri az árát. Van benne egy rajztábla, két toll, egy önálló Quick Keys (QK) kontroller, egy elegáns tok a hegyek és a vezeték nélküli adapterek számára, egy rajztáblatartó, kesztyű és két USB-kábel.

Milyen az ára a Wacoméval összehasonlítva?

359,99 dolláros árával az egész csomag olcsóbb, mint a Wacom Intuos Pro Medium (a cikk megjelenésekor 379,95 dollár), amelyhez csak egy rajztábla, egy toll és hegyek járnak. Ha hozzátesszük ehhez a legolcsóbb Wacom Loupedeck kiegészítőt, vagy veszünk egy Loupedeck csomagot, máris összesen 649,90, illetve 928,95 dollárnál járunk.

Mennyire volt könnyű a rajztábla beállítása és használata?

Az első dolog, ami a Xencelabs doboz kicsomagolásánál megfogott, az a termékminőség volt magának a rajztáblának a megjelenésétől és fogásától egészen a tartó, a tok és a kábelzsebek bársonyos belsejéig.

Egy AMD Ryzen Threadripper 3960X CPU-t, 64 GB RAM-ot és egy Nvidia GeForce RTX 3080 GPU-t tartalmazó Asus Prime TRX40-Pro alaplapon futó Windowsos számítógépre telepítettem a rajztáblát.

Most, hogy már nagyjából négy hónapja egy újratelepítésre érett, nyúzott, rendezetlen rendszeren használom, elmondhatom, hogy nem fogok egyhamar másik rajztáblára váltan. A beállítás és az illesztőprogramok karbantartása pofonegyszerű. Nem volt gondom egyetlen illesztőprogrammal (a döglődeket is ideértve), nem volt 16:10 és 16:9 képarány közötti trükközés, és nem voltak Windows Ink problémák sem. Egyszerűen csak működött.

Az egyetlen gond, amibe belefutottam, a vezeték nélküli hardverem adaptereinek cserélgetésével volt: a Windows nem indul megfelelően, ha a Quick Keys kontroller USB-kábelen történő töltés céljából be van dugva a számítógépbe, de hiányzik a vezeték nélküli adapter. Hideg indításnál a képernyő fekete lesz és úgy is marad, amíg a Quick Keys kontrollert ki nem húzom.

A Xencelabs Pen Tablet Medium csomag első tesztje: egy-két old-school Photoshopos munka. Már maga a Quick Keys tárcsája megéri a Xencelabs rajztáblára váltani.

Mennyire jó maga a rajztábla?

A Xencelabs rajztábla 12,6 x 9,2 x 0,3 hüvelyk méretben (320 x 232 x 8 mm) és 16:9 képaránnyal kerül forgalomba. Bár maga a rajtábla keskenyebb, mint egy Intuos Pro Medium, a munkaterülete valamivel nagyobb, és világító sarkainak köszönhetően mindig látszik a széle. Előző Wacom Intuos Pro L eszközömről áttérve a Xencelabs rajztáblára nagyon tetszik a vékonyabb, laposabb tenyértámasz; természetesebbnek érzem.

Az Intuos Pro Mediumhoz hasonlóan a Xencelabs rajztáblán is vannak integrált gombok, csak kevesebb. Ha magán a rajztáblán háromnál több, a tollon pedig két vagy három billentyűparancsra van szükségünk, akkor a billentyűzetet vagy a Quick Keys kontrollert kell használnunk.

A csomagban található összes hardverelemhez hasonlóan a rajztábla gombjai is konfigurálhatók, ezek és a – szoftveralkalmazással színkódolható – világító sarkak testreszabása pedig egyszerű a Xencelabs UI segítségével.

Vezeték nélküli használat esetén a Xencelabs rajztábla 16 órát fut egyetlen töltéssel, egy USB-C-ről USB-A-ra alakító kábellel pedig 2,5 óra kell a teljes feltöltéséhez.

A rajztábla felületének és a tollnak nagyon biztos és kényelmes a fogása, különösen amikor vonalakkal és görbékkel teli, Marvelous Designer, Illustrator vagy hasonló alkalmazásokban használjuk őket.

Milyen a tollak fogása?

Mindegy, hogy mennyire klassz egy rajztábla, ha egyáltalán nem jók a tollak. Ezek jók. Az egyetlen dolog, amit észrevettem a Xencelabs háromgombos tolla és Wacom megfelelője között az az, hogy egy kicsit lejjebb vannak a gombjai.

A vékonyabb kétgombos toll érzete igen hasonló a rajzceruzáéhoz, a Quick Keys kontrollerrel együtt használva pedig ideális volt Photoshopban minták rajzolásánál vagy Substance 3D Painterben a részletek kidolgozásánál.

A rajztáblához hasonlóan a tollak beállítása és használata is pofonegyszerű volt. Rendkívül jól konfigurálhatók– módosíthatjuk a gomb, a döntés és a törlés beállításait –, és a jelenlegi Wacom modellekhez hasonlóan a Xencelabs rajztáblának is 8192 nyomásérzékenységi szintje van. Ha egy régebbi rajztábláról váltunk, ezek miatt a plusz dolgok miatt egy kicsit túl könnyűnek érezhetjük a tollakat, de itt is tetszés szerint finomhangolhatjuk a beállításokat.

A Quick Keys kontroller tényleges sebességnövekedést nyújtott az általam tesztelt alkalmazásokban. Remélem, hogy legközelebb a Xencelabs megengedi, hogy a billentyűparancs nélküli menüpontokat jobban a billentyűzethez lehessen rendelni.

Mennyire jó a Quick Keys kontroller?

A Wacom Loupedeckjéhez képest kisebb Quick Keys kontrollerrel egy minibillentyűzet mellett döntött a Xencelabs. Van rajta egy legfeljebb négyállású tárcsa és nyolc gomb, amelyekhez alkalmazásonként legfeljebb öt, billentyűparancsból álló csoportot rendelhetünk.

A billentyűparancsokat tetszés szerint elnevezhetjük, konfigurálhatjuk, illetve be- vagy kikapcsolhatjuk, bár egy kis időre és finomhangolásra lehet szükség, mire elérkezünk a Quick Keys nirvánába: amikor először állítottam be a billentyűparancsokat, kiderült, hogy az általam leginkább használtnak gondolt funkciók egészen másak, mint amelyeket valójában használtam.

A Quick Keys OLED-kijelzője fekvő és álló nézetet kínál, a vezeték nélküli kapcsolat pedig lehetővé teszi, hogy az asztalon bárhol elhelyezzük a kontrollert, ami nagyszerű mozgásszabadságot biztosít.

Az egyetlen kifogásom az volt, hogy a kiváló UI ellenére jó lett volna a jelenlegi PDF helyett egy megfelelő felhasználói kézikönyv a Quick Keys kontrollerhez. Bár a gombok és a tárcsa megszokottá válik, ha már kitapasztaltuk őket, jó lenne több dokumentáció, ha a Xencelabs a könnyű használatra törekszik.

Valódi élvezet volt dolgozni a Xencelabs készlettel a különböző 3D-feladatokban a digitális szobrászattól a retopológián, az UV unwrappingen keresztül a renderelésig.

Végső szó

Valahányszor megjelenik egy új grafikus rajztáblamárka, lehetséges Wacom-gyilkosnak gondolják, és sokak szerint ilyenkor rettegnek a Wacom emberei. Aligha: bejáratott a piacuk, nagy a tekintélyük, hűséges a felhasználói körük, és remek a termékminőségük.

Érdemes azonban a szemüket a Xencelabsra tartani. A termékeik fogása legalább annyira jó, ha nem jobb, mint az általam használt Wacom rajztábláké, sokkal jobb a szoftverük, és alacsonyabbak az áraik.

Számomra, aki most váltottam Xencelabs termékre, van néhány dolog, ami hiányzik a Wacomból, például a rajztábláik állítható állványa, illetve a szoftvercsomag-ajánlatok. Mindent összevetve azonban nagyon örülök, hogy a váltás mellett döntöttem.

Most, hogy már négy hónapja birtoklom, és olyan alkalmazásokkal is kipróbáltam, mint a ZBrush, a Marvelous Designer, a Substance 3D eszközei, a 3ds Max (Forest Pack görbék!) és a TopoGun, igazi élvezet a Xencelabs Medium Tablet Bundle használata. A Xencelabs tényleg tartotta a szavát.

MEGOSZTÁS:
Meshmag