A Terraria developer 100,000 dollárt adományozott a Godot-nak 

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Terraria franchise-ról ismert Re-Logic indie játékfejlesztő és kiadó 100,000 dollárt adományozott a Godot nyílt forrású játékmotornak. 

Az adomány összege kb kétszer nagyobb annál, amit Godot jelenleg havonta kap a Godot Development Fund-on keresztül. A Re-Logic ezentúl havi 1000 dollár adományozására is ígéretet tett. 

A lépés válasz a rivális Unity engine developer múlt heti megosztó bejelentésére, miszerint telepítés alapú díjak bevezetését tervezik a Unity-val fejlesztett játékokért. 

Váratlan löket a a nemrégiben indult Godot Development Fund-nak 

A múlt héten elindított Godot Development Fund a sikeres Blender Development Fund ekvivalense, mely a nyílt forrású 3D app adományozási alapja. 

A cikk megjelenésekor a Godot alapja valamivel több, mint havi 47.000 eurót kap a támogatóitól, melyek között szerepel a Spiffcode indie játékfejlesztő, a Heroic Labs játékfejlesztő, a Ramatak és az OSCC kockázattőke-társaság. 

A Terraria fejlesztője, a Re-Logic a 100,000 dollár mellett havi 1000 dolláros támogatásra is ígéretet tett

Az e havi finanszírozási összeget egy csapásra megháromszorozta a Re-Logic bejelentése, miszerint a 100,000 dollár mellett havi 1000 dollár adományozását is tervezik. 

A cég ugyanennyi összeggel támogatja az FNA-t, a Microsoft megszűnt gamedev framework-jének nyílt forrású re-implementációját. 

Válasz a Unity Runtime Fee bejelentésére

A cég adománya válasz a Unity múlt heti bejelentésére, miszerint egy ún. Unity Runtime Fee bevezetését tervezik a Unity-vel fejlesztett játékokhoz 2024 január 1-től. 

A díj az ingyenes Unity Personal fiókok mellett a fizetős Pro és Enterprise fiókokat is érintené, és telepítésenként számítanák fel. 

A bejelentés rendkívül népszerűtlen a fejlesztők körében, a GamesIndustry.biz szerint tegnapra több mint 500-an írtak alá egy kollektív levelet, amelyben vállalták, hogy leállítják a Unity Ads bevételszerzését mindaddig, amíg a változtatásokat „újra nem gondolják”.

Reggelre a kollektív levél linkje a Godot honlapjára lett átirányítva. 

“Itt az ideje beállnunk a nyílt forrású játékmotorok mögé ”

A Re-Logic, egy erőteljesen megfogalmazott tweet-ben kijelentette, hogy „érdeklődéssel és szomorúsággal figyelik a Unity körüli eseményeket”, és „egyértelműen elítélik” a javasolt díjmódosításokat, valamint „a bejelentés alatomos módját”

Bár a Unity hétvégén kiadott egy bocsánatkérő közleményt az eredeti bejelentés által okozott felfordulásért és megígérték, hogy pár napon belül új információkkal térnek vissza, a Re-Logic szerint még ha a Unity vissza is hátrálna, a bizalom akkor sem lenne olyan könnyen helyrehozható. 

A Re-Logic néhány konzol és mobilplatform elemen kívül nem használja a Unity-t, de úgy érzik itt az ideje, hogy beálljanak a nyílt forrású játékmotorok mögé. 

Olvasd el a Re-Logic teljes nyilatkozatát a Godot-nak szánt 100,000 dolláros adományról

MEGOSZTÁS:
Meshmag