A Goodbye Kansas 5 leányvállalata csődbe ment, tőkeemelést terveznek, valamint ajánlatot készítenek a csődvagyon visszavásárlására

A Goodbye Kansas Group AB igazgatósága bejelentette, hogy a cég 5 leányvállalata, a Goodbye Kansas Studios AB, a Goodbye Kansas Holding AB, a Virtual Brains AB, a Goodbye Kansas Infinite AB és a Previble AB csődbe ment. 

A hollywoodi sztrájkok miatt 2023 május eleje óta leálltak a film- és TV- ipari munkák, amelyek a vállalat bevételének 50 százalékát adják, és ez fenntarthatatlan pénzügyi helyzethez vezetett a Goodybe Kansas Group számára. Az Igazgatóság úgy véli, hogy az öt leányvállalat nem rendelkezik elegendő likviditással a rövidtávú forgótőke szükségletekhez, és a társaság teljes eladósodottsága hosszú távon fenntarthatatlan.

A tőzsdén jegyzett Goodbye Kansas Group AB anyavállalat továbbra is működik, tőkeemelésre készülnek, hogy megteremtsék a feltételeit a studio business csődvagyonból történő visszavásárlásának, valamint hogy biztosítsák a forgótőkét.

A Goodbye Kansas Group összesen 7,25 millió SEK áthidaló kölcsönt kapott a finanszírozáshoz a tőkeemelés befejezéséig. 

Feltéve, hogy benyújtják az ajánlatot és sikerül megállapodni a csődgondnokkal, a Goodbye Kansas Group célja a hosszú távon finanszírozható működés. 

Az öt leányvállalat könyv szerinti értéke nulla a Goodbye Kansas Group mérlegében. Ez azt jelenti, hogy okkal feltételezhető, hogy a társaság saját tőkéje kevesebb, mint a jegyzett alaptőke fele. A társaság végelszámolási mérleget készít, és amennyiben az tőkehiányt mutat, a lehető legrövidebb időn belül összehívják a közgyűlést.

A Goodbye Kansas Group AB igazgatótanácsa 2023. október 24-én döntött egy tervről, amely számos strukturális intézkedést tartalmaz annak érdekében, hogy megteremtsék az előfeltételeket a Goodbye Kansas Studios hosszú távon fenntartható finanszírozására. A terv a következő pontokat tartalmazza:

  • A Goodbye Kansas Studios AB, a Goodbye Kansas Holding AB, a Virtual Brains AB, a Goodbye Kansas Infinite AB és a Previble AB 100%-os tulajdonban lévő öt leányvállalat csődöt jelent. A csődeljárási kérelmeket 2023. október 24-én nyújtják be.
  • Az öt társaság könyv szerinti értéke nulla az anyavállalat mérlegében. Ez azt jelenti, hogy okkal feltételezhető, hogy a társaság saját tőkéje kevesebb, mint a jegyzett alaptőke fele. Ezért a társaság végelszámolási mérleget készít, és amennyiben az tőkehiányt mutat, a lehető legrövidebb időn belül összehívják a közgyűlést.
  • A Goodybe Kansas Group célja, hogy ajánlatot tegyenek a studio business visszavásárlására a csődvagyonból.
  • Tőkeemelés szükséges a studio business visszavásárlására irányuló ajánlat finanszírozásához és a hosszútávú működés biztosításához. A tőkeemelésről a cég hamarosan további információkat közöl.
  • A Goodbye Kansas Group összesen 7,25 millió SEK áthidaló kölcsönt kapott a tőkeemelés befejezéséig befektetők egy csoportjából, amely magába foglalja a meglévő részvényeseket, valamint az igazgatóság elnökét, Per Anders Wärn-t, az igazgatótanács tagjait Mikko Setälä-t és Staffan Eklöw-t. 
  • Az áthidaló kölcsönök adminisztrációs költsége a névérték tíz százaléka, tíz százalékos fix kamattal. Az áthidaló kölcsönök, beleértve a díjakat és a felhalmozott kamatokat is, a tőkeemlés részévé válnak, visszafizetési lehetőséggel. A Per Anders Wärn elnöktől kapott kölcsönt a rendkívüli közgyűlésnek jóvá kell hagyni, mivel jelentős tranzakcióról van szó egy közeli kapcsolatban álló féllel. 
  • A hosszú távú stabil pénzügyi struktúra, az alacsonyabb adósságteher és a további költségmegtakarítások révén a studio business a sztrájkok végével, amint normalizálódik a piac, 2025-ben már jó eséllyel nemzetközileg versenyképes és nyereséges lesz.
  • Feltéve, hogy a Goodbye Kansas Group vissza tudja vásárolni a studio business-t, további költségmegtakarításokat és adósságleírásokat terveznek a 2023 negyedik negyedévében és 2024 első negyedévében végrehajtott strukturális intézkedések részeként. Ezek az intézkedések 2023-ban összesen több mint 30 millió SEK költségmegtakarítást jelentenek, amelyek teljes mértékben kihatnak majd 2024 első negyedévének pénzügyi eredményeire.
  • A Goodbye Kansas Group többi leányvállalata – a Plotagon Production AB és a Vobling AB – továbbra is működik.

"A Goodbye Kansas Studios világelső a VFX és a fejlett vizuális élmények készítésében a film-, TV- és játékipar számára. Számos rajtunk kívül álló sajnálatos esemény, különösen az idei hollywoodi sztrájk, fenntarthatatlan pénzügyi helyzethez vezetett.Ha sikeresen végigvisszük a tervezett strukturális intézkedéseinket, akkor biztosak vagyunk abban, hogy képesek leszünk hosszú távú és fenntartható üzletet építeni pozitív kilátásokkal” – mondta Stefan Danieli, a Goodbye Kansas Group vezérigazgatója.

Háttér és indoklás

A Goodbye Kansas AB ún. studio business-t üzemeltet, amely a csoport árbevételének több mint 90 százalékát, valamint a költségek legnagyobb részét adja. A Goodbye Kansas Holding AB nem folytat tevékenységet, ahogy a Previble AB sem. A GBK Infinite AB számos film- és TV-projekt joggal rendelkezik, de jelenleg nem működik. A Virtual Brains AB-hez tartozik a Hello Kitty mobiljáték, de szintén alvó állapotban van.

2022 őszétől a Goodbye Kansas Group kinyilvánított stratégiája a studio business, ahol a cég vezető nemzetközi pozícióval büszkélkedik számos szegmensben. A bejelentett és tervezett strukturális intézkedésekkel a stratégia tovább finomodik.

A fent említett cégek csődjének fő oka, hogy a Goodbye Kansas Studios – elsősorban rajtuk kívülálló körülmények miatt – tarthatatlan pénzügyi helyzetbe került. Az USA-ban a film- és tévéipar a Goodbye Kansas Group egyik legfontosabb piaca. A VFX-szolgáltatásokat erősen érintette a világjárvány, valamint a forgatókönyvírók körében nemrég befejeződött sztrájk (és bizonyos mértékig a színészek folyamatban lévő sztrájkja) 2023. május eleje óta gyakorlatilag teljesen leállt a film- és sorozatgyártás Észak-Amerikában és Európában. A Társaság nem alaptevékenységeinek leválasztására irányuló tervek nem jártak sikerrel az uralkodó gyenge piaci körülmények között, ezért az Igazgatóság arra a következtetésre jutott, hogy a rövid távú likviditáshiánnyal néznek szembe, és a teljes eladósodottság hosszú távon fenntarthatatlan.

A Nasdaq First North Growth Market-en jegyzett Goodbye Kansas Group AB anyavállalat továbbra is működik. Megkezdődött a tőkeemelés előkészítése annak érdekében, hogy finanszírozzák a studio business visszavásárlására vonatkozó ajánlatot, és biztosítsák a megfelelő forgótőkét, valamint stabilitást. Az új tőke hatékony bevonásával pozitívnak tekinthetők a szilárd pénzügyi struktúra kialakításának és a jövedelmező vállalkozás sikeres működtetésének lehetőségei.

A csődvagyon legnagyobb hitelezője a svéd adóhatóság, a tartozások főként a járványhoz kapcsolódó adójóváírások. A második legnagyobb hitelező a Nordea.

Ezeket az információkat Goodbye Kansas Group AB (publ) köteles nyilvánosságra hozni az EU piaci visszaélésekről szóló 596/2014 rendelete értelmében.

MEGOSZTÁS:
Meshmag