PSD to 3D: 3D scene egyszerű Photoshop rajzból

A montreali e→d films kiadta a PSD to 3D nevű eszközt. A szoftver segítségével a Photoshop rajzok 3D scene-ekké konvertálhatóak, amik így később felhasználhatóak Mayában animáció vagy motion grafika készítéséhez.

Az e→d films a programot a saját in-house tooljaira alapozta, a célközönsége pedig az a koncepciós művészi és illusztrátori réteg, akiknek nincs sok tapasztalatuk a 3D szoftverekkel.

Photoshopos 2D Mayás 3D-vé alakítása
A PSD to 3D átnézi a Photoshop dokumentumot, és a tartalmát több 3D-ben elhelyezett layerre bontja, amik utána Mayában manipulálhatóak.

A szoftver workflow-ja ismerős lehet azoknak, akik az After Effects-ben 2D rajzokat animálnak, de a cég elmondása szerint ez a folyamat rugalmasabb és gyorsabb egy tényleges 3D applikáción belül.

A szoftver képes teljesen automatikusan feldolgozni a fájlokat, de a folyamatba van lehetőség belenyúlni layer groupok készítésével; a Pro kiadásban vector path-ek rajzolásával ki is jelölhetőek bizonyos részek a rajzban.

A Photoshopon belül rajzolhatóak szürkeárnyalatos 'influence layerek' is, amikkel befolyásolható a Mayában generálandó 3D meshek felbontása.

A Pro kiadás egyéb érdekes kiváltsága még a topológia rajzolásának lehetősége: a 3D mesh quadjai előre megrajzolhatóak Photoshopban, illetve a drágább verzió tulajdonosai egy 2.5D karakter riggelő toolsetet is kapnak. Ez a toolset az open-source Maya karakterriggelő frameworkre, az mGear-re épül.

Az eredményként kapott 3D scene Mayában szerkeszthető és fényelhető, majd animálható is a Maya saját natív keyframe animáció és dynamics toolsetjével, vagy exportálható After Effects-be is FBX formátumban a munka folytatásához.

A workflow a fentebb beágyazott videóban tekinthető meg részletesebben.

Az e→d films emellett egyéb szoftvereket is forgalmaz a saját in-house eszközeikre alapozva – például ezt az ingyenes Unity Scene Track exportert.

A PSD to 3D használatához legalább Photoshop CS6-ra és Maya 2017-re van szükség.

A szoftver Lite kiadása 25 dollárba, a Pro kiadása, ami a korábban részletezett pluszokat tartalmazza, 60 dollárba kerül.

Több információ a PSD to 3D-ről a szoftver termékoldalán

A PSD to 3D funkciónak teljes listája az online dokumentációban

MEGOSZTÁS:
Meshmag