Ismerd meg a BAYA-t!

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Peter Gubin game environment artistnak köszönhetjük a Baya-t, ami egy vadonatúj Blender add-on. Segítségével a felhasználók végre a Maya '.ma' formátumába exportálhatják modelljeiket.

Amellett, hogy könnyebbé teszi a Blender- és Maya alkalmazást használó stúdiók számára az assetek cseréjét a pipeline-ban, a plugin célja a munkafolyamat egyszerűsítése, Maya-orientált game-engine exporterek használatakor.

Exportálj hard surface modelleket Blenderből a Maya natív fájlformátumaiba

A Baya lehetővé teszi az assetek Blenderből történő exportálását egyenesen .ma (Maya ASCII) formátumba, az olyan köztes formátumok helyett, mint például az FBX.

A plugin hidat emelt a két alkalmazás közé. Nem teljesen live-link, mivel frissíteni kell a Maya scene-t, hogy láthassuk a változtatásokat, de mindez csupán egy kattintás.

A Baya elsősorban a hard surface modelleknél lesz hasznos: a plugin támogatja a poligonális geometriákat, valamint az olyan shading információkat, mint például a soft edges és custom vertex normals.

Az exportálási folyamat megjegyzi az átalakításokat, az objektumok visibility-jét és a hierarchiákat, a Blender collections-el Maya-node-okká alakítja át.

A Blender jelenetben látható modifiereket - a fenti demoban az Array modifier látható - az exportálási folyamat során alkalmazzák.

Vertex alapú színezést, a material ID-t és a UV-kat exportálja, de a textúrákat még nem, ezzel várnunk kell a jövőbeni frissítésekig.

Gubin tervezi továbbá az armatúrák, avagy rigek exportálásának lehetőségét is létrehozni, illetve a Havok nodes támogatását, mely lehetővé tenné számunkra, hogy komplett (riggelt) karaktereket exportálhassunk át úgy, mintha csak hard surface assetek lennének.

Ár és elérhetőség

A Baya kompatibilis a Blender 2.80+al. Az ára 14.85 dollár.

További információk a BlenderMarket online store-jában.

MEGOSZTÁS:
Meshmag