Analóg vagy Digitális?

0

Sokat feszegetett kérdés zenei producerek köreiben… Hát persze, hogy az „analóg a jobb”!

De talán inkább nem is így kéne feltenni a kérdést! Ez attól függ, hogy mit mire szeretnél használni és hol fog az alkotás megjelenni? Szeretném felvetni ezt a kérdést saját, alkalmazott zeneszerzői és „színpadi előadói” oldalamról is. Mert e két különböző nézőpont szerint, azért érdemes gondolkodóba esni… Mik az előnyök és a hátrányok?

Színpadi előadó:

Mint színpadi előadó hamar rá kellett jönnöm, hogy a digitális szintetizátorok és effektek nem vehetik fel a versenyt hangzásukban az analóg eszközökkel. Mivel, mint előadó a zenéidet nagy hangrendszereken való megszólalásra készíted, (PA) szükséged lehet a jó öreg „vasakra”. Nagy hangrendszereken sokkal jobban megmutatkozik az analóg és a digitális eszközök közötti különbség. Főleg, ha az általad preferált stílus főképp elektronikus. Emellett biztos előtted és utánad játszik majd valaki, akinek az anyaga sokkal jobban szól és hangosabb, mint a Tiéd! Mert persze Ő analóg cuccokat használt!

Előnyök:

 • Számítógép nélkül is működnek
 • A beállítási lehetőségek „végtelenek”
 • Reprodukálhatatlan és klasszikus a hangzásuk
 • Minden paraméterhez tartozik hardveres kezelőfelület
 • Jól néz ki a stúdióban és a színpadon is 🙂

Hátrányok:

 • Drágák. Egy jobb analóg szinti árából veszel tíz digitálist
 • Stúdió környezetben kevésbé felhasználóbarát, mint egy digitális eszköz
 • A közvetlen környezeted szerint mégse olyan szép 🙂
Alkalmazott zeneszerző:

Alkalmazott zeneszerzőként főleg a digitális eszközöket részesítem előnyben. Több munkám van, aminek a megjelenési platformjai: telefon, tablet, tv, rádió,stb…
Itt tapasztalataim szerint nem ugyanazoknak a hangzásbeli kritériumoknak kell megfelelni, mint egy nagyszínpadi megjelenésnél. Emellett a digitális eszközökkel, sokkal színesebbek a stilisztikai lehetőségek és a munka is gyorsabban megy velük. Mert persze az Ügyfélnek tegnapelőttre kéne az anyag.

De lássuk itt is az előnyöket és a hátrányokat pontokba szedve.

Előnyök:

 • A számítógépedben elfér az összes. Csak a Winchestered mérete szabhat határt
 • Rengeteg féle van, akár akusztikus hangszer témakörben is
 • Több gyártótól le is töltheted, és egyből startra kész
 • A működésük rendkívül felhasználóbarát
 • Sok gyártó és „külsős producer” is bővítheti egyes modellek hangkészletét
 • Nem törik el 🙂

Hátrányok:

 • A hangzásuk egyes stílusokban elmarad az analógétól.
 • Nem minden operációs rendszerrel és DAW-al kompatibilisek
 • Nincsen hardveres kezelőfelületük. (De ha van MIDI kontrollered, akkor hozzá rendelheted a paramétereket)
Összegzés:

Általában aki elkezd zeneírással foglalkozni úgy is a digitális eszközöket fogja kipróbálni.
És szépen, lassan ahogy kiforr a stílusa és körvonalazódik benne, hogy hogyan szeretné kamatoztatni tudását, elgondolkozik rajta, hogy mire is van szüksége. Eddigi tapasztalataim szerint én egyik dologra se tudom azt mondani, hogy az a jó. Mert mind a kettő jó a maga nemében, és megint az a kérdés vetődik föl, hogy mire és hova?

Share.

About Author

Igaz Balázs

Zeneszerző és Sound Designer (www.soundbar.hu) Életem a zene, a világ hangjai és olyan hangok felfedezése, amik nem is léteznek. Gyerekkorom óta foglalkozok a zenével és a hangok világával. Azóta eltelt jópár év, de tudom, hogy sosem fogom megunni azt az érzést, amikor libabőrös lesz a kezem és olyan energiák árasztanak el, amit mástól még nem tapasztaltam! Zenei pályafutásomat kézi ütősként kezdtem, de mindig vonzott a zenei kultúrák és különböző művészeti ágak keveredése. Így jutottam el az ütős hangszerek megismerésén keresztül a digitális zene birodalmába. A hangdizájnnal és a stúdiómunkálatokkal 2004-ben kezdtem el foglalkozni. Az I Media International zenei producer szakának elvégzése után megalapítottam saját zenei laboromat a Soundbar Stúdiót. Mostani munkáim között több Színházi darab, játék és applikáció megalkotása is szerepel. Szeretek saját dolgokat kitalálni, létrehozni és együtt dolgozni más tehetséges alkotókkal a multimédia területéről. Olyan produktumot alkotni, ami engem is rabul ejt! Itt a Meshmag blogomban szeretném veletek megosztani szakmai tapasztalataimat, érzéseimet. Bemutatni Technikai fejlesztéseket és érdekességeket, és egy kis segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akik ugyan csak a zene szerelmesei, és nem csak befogadóként, hanem alkotóként is szeretnék átélni a hangok varázsát.

Leave A Reply