Kipróbáltuk: Canon EOS 7D Mark II

2007 végén a Canon pletykagyárak egy új, sport és vadfotós prosumer vázról szóló mantrát kezdtek suttogni. Gyorsan neve is lett a fantomgépnek – a sokak által várt 3D helyett – ez lett a 7D!

2009-es megjelenésekor gyorsan nagy sikert aratott újfajta AF rendszerével (kellett már nagyon), gyors sorozatfelvételi képességével, robosztus felépítésével és video-képességeivel. Most itt van az utód, a Canon 7D Mark II. Nézzük meg, hogy sikerül e megismételni az 5 éve töretlen sikert?

A hosszú hétvége csak nálunk telt pihenéssel, egy határral odébb osztrák kollégák kézbe kaparintottak egy előszériás modellt 1.0-ás firmware verziószámmal. Szerencsére jól emlékeztek, hogy az év elején lehetetlen helyzetből segítettem ki őket felszereléssel, így természetes volt részükről a meghívás.

A rövid tesztelési lehetőség miatt három fontos területre koncentráltam (a többit úgyis megírták már máshol illetve megtalálható a részletes specifikációban):

A külső és az ergonómia

Ha hosszan kézben tartunk egy súlyosabb, mondjuk 3 kilós felszerelést, aminek ráadásul tőlünk messze van a súlypontja, olyan apróságnak tűnő dolgok válnak fontossá, mint a markolat ívelése (hogy ne vágja a markunkat) és mérete (a kisujj is ráfér vagy 3 ujjal kell tartani) vagy a hüvelykujjal kesztyűben is elérhető, megtalálható kezelőszervek, a gépváz súlya stb.

Az új 7D feljebb lépett, keveset változott, mégis sokat komolyodott a tervezőasztalon. Igazi Canon gép, kézbevéve rögtön ismerős, akkor is, ha nem láttuk ikertestvérét az 5D Mark III-at. Egyetlen új, a joystick köré fonódó, alapértelmezetten (de átprogramozhatóan) az AF pont vagy pont csoport kiválasztására szolgáló billenő karral bővült a felület. Ez jobb megoldás, mint a 7D-ben megismert és továbbra is használható M-Fn gombos beállítás, főleg a nálam kiemelten fontos kesztyűs használat során. A jobb kéz hüvelykujjára eső gombok viszont kisebbek lettek, kesztyűben használva ez nem szerencsés. Amit viszont sehol nem említenek, hogy jobbkézhez került a blendebeugrasztó, így fogásváltás nélkül lehet használni!

Ami nem látszik, az az elődhöz képest állítólag 4x jobb por és vízzáróság – ami terepen igen fontos – már eléri az 1Dx szintjét, feltéve, ha megfelelő optikával párosítjuk. Nem tudom, hogy a 4x jobbat milyen skálán mérik, de talán emlékeztek Ole Jorgen Liodden antarktiszi 7D tesztjére (képek a cikk alján), szerintem eddig sem volt okunk panaszra.

Az LCD is új, megkapta az 1Dx nagyobb felbontású és színhűségű, kevésbé tükröződő paneljét. Viszont a kihajtható LCD hiánya az osztrák barátaimat is meglepte. Van néhány szituáció, ahol hasznosnak találjuk és gondolom a videós kollégák is így vannak vele. A Canon szerint a por és vizzáróság áldozata lett a mozgatható LCD, amit el is hinnénk, ha nem láttunk volna sokkal olcsóbb, víz alá vihető eszközöket kihajtható panellal. Valamit kellett hagyni a 3-as verziónak is 🙂

Ide tartozik a beépített intervalométer is. Nagyon sok költségtől óv meg olyanokat, mint én, akiknél fogyóeszköz a több tízezres programozható távkioldó.

Tudok két barátomról, akik nagyon kíváncsiak, hogy került e bele automatikusan a környezeti fényhez igazodó LCD világítás? Mindenki nyugodjon le: került bele! 😉

Az autofókusz

Az egyik legkritikusabb pont egy kimondottan sport és vadfotós gépváznál az autofókusz teljesítménye és a szituációhoz való paraméterezhetősége. Jó hír, hogy itt történt a legnagyobb előrelépés! Tényleg felsőbb osztályba lépett ezzel a masina.

Vadiúj, finoman hangolható AF rendszert kapott, akárcsak maga idejében az elődje, de nem 19, hanem az 1Dx-et is túlszárnyaló 65 ponttal, ráadásul mindegyik keresztszenzoros f/5.6 legnagyobb fényerőig, ami szintén 1Dx-et lepipáló képesség, mert ott a 61 pontból csak 41 kapott kereszt típusú érzékelőt, de azok közül is csak 21 használható f/5.6-os fényerőn.

Canon EOS 7D
Canon EOS 7D Mark
Bal oldalon a Canon EOS 7D, míg jobb oldalon az utód a Canon EOS 7D Mark II autofókusz pontjainak elosztását látjátok.

De nincs itt még vége a felsorolásnak. A középső pont azonkívül, hogy duplakereszt típusú még az érzékenysége is kiemelkedő: -3EV-ig és f/8-as legnagyobb blendéig működik!

Paraméterezhetőségében megegyezik az 1Dx-ben bemutatkozó rendszerrel, tehát remek!

Sajnos nem tudtam valódi szituációban és megfelelő objektívvel kipróbálni az AF tudását, de az az érzésem, hogy a középső pontot leszámíva a többi csak -1EV érzékenységű. Ha így is van, csak azért, hogy az 1Dx-et tényleg ne egye meg reggelire.

A képminőség

Nos, igen. Talán ez az a terület, ahol a legnagyobb a felhasználók várakozása. Én nem éreztem így, de sokan panaszkodtak az előd alacsony ISO-teljesítményére és nem túl magas élkontrasztjára.

Számszerűsített paramétereit tekintve a 20.2 megapixeles (5472 x 3648), dual-pixel kialakítású szenzor ismerős lehet a 70D-ből, de a Canonnal sokat csiszoltak rajta, mind az érzékenységen mind az analóg/digitális átalakításon. Egyértelműen sokkal jobb a képminőség, a jel/zaj arány, mint az elődben, de ne felejtsük el, hogy a 20.2 megapixelt full frame-re kiegészítve több, mint 50 megapixelt kapunk! Egy átlagos optika ennek harmadát, az igazán jók a felét és találunk pár extrém feloldóképességűt, ami a 2/3-át is képes felrajzolni.

Van olyan ritka szituáció, ahol előnyünk származhat ebből a felbontásból, de nem túlzás azt mondani, hogy a pixeladatok 50%-a redundáns, nem hordoz új információt. Ez persze igaz azokra a gépvázakra is, ahol a marketingesek definiálják a paramétereket (mindegyik).

A nagy felbontásnak köszönhetően nagyon alacsonyra került a diffrakciós küszöb: 7.1-es rekeszértéknél már elkezdődik a lágyulás, ami a lerekeszeléssel tovább növekszik.

A kettős pixelkialakítás által támogatott AF rendszer, sokat segít a videózás közbeni fókuszálásnak, de rejlenek benne egyéb lehetőségek is, pl a sorozatfelvételnél is támogathatná fókuszálást, többszörösére növelve a sorozatfelvételi sebességet vagy a diódákat más ISO értéken kiolvasva az egyexpós, perpixel HDR felvételt (nem azonos a ML megoldással).

Ha emlékeztek, az előd is kapott egy szokatlanul jelentős képességnövelő frissítést pályája derekán. Talán most is így lesz, igaz ezeket a hardvernek is támogatnia kell.

Konkurencia

Megszokhattuk, hogy kevés Canon modell állítható párba az örök konkurencia termékeivel. Más felhasználói rétegeket máshogyan céloznak meg. Azért kiválasztottam két Nikon modellt, melyekkel talán párosítható valamint az 1Dx-et és az elődöt:

Canon EOS 7D Mark IICanon EOS 7DCanon EOS 1DxNikon D750Nikon D7100
Szenzor mérete:APS-CAPS-CFFFFAPS-C
Megapixel:2018162424
Full frame-re vetített megapixel:5246162454
AF pontok száma:65db (mind kereszt-típusú, 1db f/8 támogatással)19db (mind kereszt-típusú)61db (41db kereszt-típusú, 1db f/8 támogatással)51db (15db kereszt-típusú, 11db f/8 támogatással)51db (15db kereszt-típusú)
Legérzékenyebb AF pont:-3 EV-0.5 EV-2 EV-3 EV-2 EV
Legmagasabb ISO-érték:16000640025600128006400
Low pass filter:vanvanvanvannincs
RAW sorozatfelvétel:10 fps8 fps12 fps6.5 fps6 fps
RAW burst gyors memóriakártyával (14bit):31 db25 db38 db25 db6 db
Legrövidebb zársebesség:1/8000 sec1/8000 sec1/8000 sec1/4000 sec1/8000 sec
Vakuszinkron1/250 sec1/250 sec1/250 sec1/200 sec1/250 sec
Kereső nagyítása:1x1x0.76x0.7x0.61x
Kereső lefedettsége:100%100%100%100%100%
Memóriakártya:CF + SDCFkettős CFkettős SDkettős SD
Beépített gps / wifivan / nincsnincs / nincsnincs / nincsnincs / nincsnincs / nincs
LCD:fixfixfixkihajthatófix
Súly akksival és memóriakártyával:1004 g914 g1530 g840 g765 g
-
DXO Mark adatok
Színmélység:22.4 bit22 bit23.8 bit24.8 bit24.2 bit
Dinamika:11.8 EV11 EV11.8 EV14.5 EV13.7 EV

Használnám?

Lehet arról írni, hogy milyen szuper egy masina, de a lényeg, hogy aki feldícséri az használná is? Egyértelműen igen! Egészen biztosan lesz nálam egy a februári fotótúránk során.

Konklúzió

Az előd magasra helyezte a mércét. Egy komoly házban kaptunk egy új szemléletű AF rendszert, magas kocka/másodperc értékkel stb. Igaz, nem volt erős ISO-ban, de aki tudott vele bánni, nagyon egzakt pixeleket kapott. Az utód egyértelműen minden fontos paraméterben jelentősen javított, egyedül az Achilles-sarkának tartott dinamika és ISO teljesítményben lépett kisebbet. Külön jó, hogy relatív olcsón hozzájuthatunk egy 1D Mark IV teljesítményű géphez, ezért úgy érzem, hogy a 7D Mark II méltón lép elődje helyére.

MEGOSZTÁS:
Meshmag