Stúdiótól a színpadig #3

0

Kik is azok a „Foley Artist”-ok? Hogyan is műveli ezt a kihívásokkal teli szakmát Gary Hecker? Miért nem néznek rá furcsán, és miért nem kérdeznek semmit a munkatársai, ha tűsarkúban, láncfűrésszel a kezében sétálgat a stúdióban?

Ennek az első oka, hogy ha kedves az életük, nem tesznek fel kérdéseket egy körömcipős, láncfűrészes férfinek. A második pedig az, hogy Gary csak a munkáját végzi.

A „Foley Artist” szakma az 1900-as években alakult ki a rádió stúdiókban. Az akkori stúdiók még nem rendelkeztek hatékony felvételezési módszerekkel ahhoz, hogy a műsorban szereplő összes hanghatás elkészítését külső felvételezésekkel oldják meg. Az összes felvétel a stúdióban készült. Ezeknek a hanghatásoknak és zörejezéseknek az elkészítése volt a „Foley Artist” feladata.

Napjainkra a technika fejlődése ellenére ez a szakma mégsem tűnt el. Ha beülünk egy Hollywood-i  mozifilmre, biztos, hogy találkozni fogunk a „Foley Artist”-ok munkáival. Pedig lehet, hogy nem is gondolnánk… Talán pont ez a szépsége ennek a szakmának. A „Foley Artist” legtöbb esetben akkor végzett jó munkát, ha a néző egy pillanatig sem kételkedik a hangok eredetiségében.

És hogy hogyan is dolgozik egy professzionális „Foley Artist”, aki a Sony Pictures Entertainment vezető zajongója?

Gary Hecker, Öné a szó.

Share.

About Author

Igaz Balázs

Zeneszerző és Sound Designer (www.soundbar.hu) Életem a zene, a világ hangjai és olyan hangok felfedezése, amik nem is léteznek. Gyerekkorom óta foglalkozok a zenével és a hangok világával. Azóta eltelt jópár év, de tudom, hogy sosem fogom megunni azt az érzést, amikor libabőrös lesz a kezem és olyan energiák árasztanak el, amit mástól még nem tapasztaltam! Zenei pályafutásomat kézi ütősként kezdtem, de mindig vonzott a zenei kultúrák és különböző művészeti ágak keveredése. Így jutottam el az ütős hangszerek megismerésén keresztül a digitális zene birodalmába. A hangdizájnnal és a stúdiómunkálatokkal 2004-ben kezdtem el foglalkozni. Az I Media International zenei producer szakának elvégzése után megalapítottam saját zenei laboromat a Soundbar Stúdiót. Mostani munkáim között több Színházi darab, játék és applikáció megalkotása is szerepel. Szeretek saját dolgokat kitalálni, létrehozni és együtt dolgozni más tehetséges alkotókkal a multimédia területéről. Olyan produktumot alkotni, ami engem is rabul ejt! Itt a Meshmag blogomban szeretném veletek megosztani szakmai tapasztalataimat, érzéseimet. Bemutatni Technikai fejlesztéseket és érdekességeket, és egy kis segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akik ugyan csak a zene szerelmesei, és nem csak befogadóként, hanem alkotóként is szeretnék átélni a hangok varázsát.

Leave A Reply