Ma már így készül egy cápafilm

Hol vannak már a Spielberg féle makettek, amelyek élve falták fel Robert Shawt? Ma már egy cápatámadást is csak a grafikusok intéznek a színészek ellen…

1975-ben jelent meg Spielberg klasszikus horrorfilmje, a Cápa, melyben egy hatalmas fehércápa (Carcharodon carcharias) terrorizálta egy üdülősziget nyaralóit. Akkor Roy Scheider, Robert Shaw és Richard Dreyfuss nehezen, de megbirkózott az állattal, amelyet akkoriban még nem számítógépek, hanem makettek segítségével keltettek életre. Később, a sorozat harmadik részében találkozhattunk először kezdetleges számítógépes trükkökkel, amelyek már akkori szemmel is inkább csak megmosolyogtatóak voltak. Az elmúlt bő negyven évben számos hasonló mozi készült kisebb-nagyobb sikereket aratva. A legutóbbi épp a napokban jelent meg 47 Meters Down címmel. De ez a cápa már messze nem az a cápa.

Ahogy azt az Outpost VFX stúdió legújabb breakdown videójában is láthatjuk, ma már nem divat maketteket építeni. Hiszen mindent megoldhatunk grafikusok segítségével is. Míg annak idején Robert Shaw szó szerint bemászott a (mű)cápa szájába, addig a 47 Meters Downban az összes állatot utólag varázsolták a képernyőre. Több jelenetet is láthatunk a videón, ahol a cápa épp valamelyik színészt készül elfogyasztani vacsorára. Ám mindez csak jól megkomponált vizuális trükk. A felvételek zöme medencékben lett felvéve, néhol még a hajót is csak a grafikusok rajzolták a vízre.

Az Outpost VFX korábban olyan filmeken dolgozott, mint a Life, a Jason Bourne, a Nocturnal Animals vagy épp a Star Wars, de készítettek reklámot autómárkáknak is.

MEGOSZTÁS:
Meshmag