Fényképekből készít 3d-s fejmodelleket a Facebuilder

A Nuke-on belül működő plugin fényképeket használ forrásként, a végeredmény pedig olyan pontos, amilyet egyébként csak speciális eljárásokkal lehetne elérni.

Nem csak a videojáték-iparban, de a filmiparban is fontos szerepet játszanak a 3d-s karakterek, amelyeknél értelemszerűen alapkövetelmény a valósághű megjelenés. A KeenTools csapata elkészült legújabb pluginjével, amely éppen ezt a célt szolgálja. A Facebuilder közvetlenül a Nuke-on belül generált 3d-s modelleket a színészek fényképei alapján.

https://vimeo.com/222815168

Mindezt ráadásul a fejlesztők ígérete szerint olyan részletességgel és pontossággal teszi, amely egyébként csak speciális fotogrammetria vagy 3d-s scannelés révén érhető el. A folyamat a fényképek importálásával kezdődik, majd néhány szükséges paraméter megadásával folytatódik. Miután ezekkel megvagyunk, beállíthatjuk a 3d-s arc geometriáját, amelyre aztán a Facebuilder a fényképek alapján ráhúzza a színész arcának textúráját. A plugin arra is képes, hogy a modell csak bizonyos területeire húzza rá a textúrákat: például csak a színész szemét szeretnék felhasználni.

A Facebuilder egyelőre csak béta változatban érhető el, tehát a fejlesztés tovább folyik a jövőben. A plugin a Nuke 8-on belül működik, annak Windows, Linux és MacOS változatával is. Aki szeretné kipróbálni, az ingyen töltheti le a készítők oldaláról a KeenTools bundle részeként. Ebben egyébként a GeoTracker tizenöt napos próbaverziója is benne van.

MEGOSZTÁS:
Meshmag