Mit tud a Blender 2.79?

A Blender Foundation elérhetővé tette a nyílt forráskódú 3d-modellező szoftver legújabb verziójának publikus tesztpéldányát.

Hamarosan megjelenhet a Blender 2.79, a nyílt forráskódú 3d-modellező szoftver legújabb verziója. Ezt megelőzően a fejlesztést végző Blender Foundation elérhetővé tette a szoftver majdnem teljes tesztpéldányát. Az újdonságok között beépített denoisert, valamint új PBR shadert is találunk.

A készítők a legfontosabb fejlesztésnek mindenképpen a Blender Cycles renderelőjének újításait tartják. Ezek közül is kiemelik az új, beépített denoisert. Ennek lényege, hogy a felhasználók alacsonyabb minőségű képeket készíthetnek, majd egy utólagos folyamat részeként eltávolíthatják róla a zajt. Ezzel az egész renderelési folyamat jelentős mértékben felgyorsul. A készítők ugyanakkor jelezték, hogy a rendszer egyelőre nem végleges, akadnak még benne ismert hibák és hiányosságok, amelyeket a végleges kiadásra fognak orvosolni.

Szintén fontos újdonságnak jelölik meg a PBR shader megjelenését. Ezt a Disney-hez köthető modellt korábban már beépítették az Arnoldba, a RenderManbe, valamint a Mantrába is, de mostantól a Blenderben is megtalálható. Ennek használatával több anyagréteget összevonhatunk egyetlen „ubershaderré”, amellyel lehetővé válik valós anyagok szimulálása: üveg, fémek, műanyagok, de akár emberi bőr is szimulálható vele.

A technikai oldalon is akadnak fontos fejlesztések. Az AMD GPU-kat használók örülhetnek, hiszen a készítők sokat dolgoztak az OpenCL beépítésén, valamint sokat gyorsítottak a renderfolyamaton is.

Az újdonságok sora természetesen itt még nem ér véget. Ezekről részletesen ezen az oldalon olvashattok. A Blender 2.79 tesztverzióját, amely Windowsra, Linuxra és MacOS-re is elérhető, a hivatalos oldalról lehet letölteni.

MEGOSZTÁS:
Meshmag