Star Wars: The Last Jedi breakdown az ILM-től

Az első Star Wars mozik akkor korszakalkotó látványvilágukkal ejtették rabul a rajongók millióit. A későbbi folytatások (illetve előzmények) épp e téren buktak meg leginkább. A tavalyi legújabb mozi viszont részben visszatért az alapokhoz, ahogy az az ILM új breakdown videójában is látszik.

Ha van olyan franchise, amely korszakalkotónak számít, akkor az a Star Wars. A ’70-es években megjelent első filmek kizárólag díszletekkel, makettekkel és elmaszkírozott színészekkel készültek. Hatalmas sikerük máig kitart, a rajongók pedig többek közt épp ezt a technológiát emelik ki a filmek zsenialitásából. Aztán az ezredfordulón elkészült újabb három mozi, amelyek maximálisan kihasználták az akkor rendelkezésre álló digitális lehetőségeket a látványvilág felturbózására.

Éppen ez volt az, amivel a legtöbb rajongó nem tudott megbarátkozni. Az utóbbi években ismét új erőre kapott a franchise, hiszen előbb megjelent a Star Wars: The Force Awakens, majd a Star Wars: Rogue One. Tavaly folytatódott a sorozat a Star Wars: The Last Jedi epizóddal, idén pedig jön egy újabb mellékág Han Solo főszereplésével. A The Last Jedi nem csak történetével, de látványvilágával is tarolt, utóbbiból többek közt az ILM csapata is kivette a részét. Az alábbi breakdown videóból látszik, hogy a készítők igyekeztek vegyíteni a hagyományos technológiákat a digitális megoldásokkal.

Az ILM videójában egy világűrben zajló csatát láthatunk, benne rengeteg kisebb-nagyobb űrhajóval. Az ilyen jelenetek zömét természetesen teljes egészében digitálisan keltették életre. De az olyan felvételeknél, ahol a színészek is látszottak, bizony sokszor használtak valós díszleteket. A zöld háttér előtt felvett részeket pedig szépen összemosták a digitálisan megalkotott hátterekkel. Néhány űrhajó életnagyságú makettjét meg is építették, hogy azokban rögzítsék a színészek játékát, majd a végeredményt a világűrbe ültették. Ugyanígy készült az a jelenet is, ahol egy hatalmas űrhajó felrobban, belsejében pedig hiába siet egy pilóta az X-Wingjéhez. Utóbbi részletet valós díszletekkel és egy életnagyságú X-Winggel vették fel, majd rétegenként ültették rá a 3d-s, éppen felrobbanó háttérre.

Az ILM a legnagyobb hollywoodi projektekben működik közre. A Star Wars: The Last Jedi mellett a Thor: Ragnarok, a Valerian and the City of a Thousand Planets, a Transformers: The Las Knight, valamint a korábbi Star Wars mozikon is dolgoztak.

MEGOSZTÁS:
Meshmag