A Maxon lerántotta a leplet a Cinema 4D R20-ról

A Maxon bemutatta a Cinema 4D – a modell-, animáció- és renderszoftverük – legújabb verzióját, az R20-at, amibe bekerült egy node alapú material rendszer, volumetrikus modellezés és a hatékony MoGraph Fields renszer.

A frissítés, amit a Siggraph 2018 rendezvényen fognak demózni, a Radeon ProRender-t is kiegészíti: a Cinema 4D-be beépített GPU alapú render engine most már támogatja a motion blur-t, subsurface scattering-et és a multi-pass renderelési módot is.

Új node alapú material rendszer és az Uber Material
A legjobban várt újdonság a Cinema 4D R20-ban kétségkívül az új node alapú material rendszer volt - a jelentősebb 3D szoftverek közül valahogy ide került be a legkésőbb a node alapú munkafolyamat.

A matériákat több, mint 140 node segítségével állíthatjuk össze a dedikált, új Node Editor-ban, de emellett a régebbi Material Editor is ugyanúgy használható marad.


A másik matériákkal kapcsolatos frissítés az Uber Material: ez egy standardizált node alapú material, amiben gyorsan beállíthatjuk a leggyakrabban használt valódi anyagok tulajdonságait.

Ez a material használ bump, normal, displacement mapokat, és támogatja az opacityt, transparencyt, és az emissivityt is, és mindemellett háromféle reflection számolás közül is választhatunk, így könnyedén készíthetünk fémes, vagy műanyag hatású matériákat, vagy akár üveget is.

A frissítéssel készen kapunk 12 specializált materialt is, például autófesték hatásút.

A node alapú matériákat a Cinema 4D CPU alapú rendermotorjai támogatják, viszont jelenleg még nem lehet őket natívan GLSL shaderekké konvertálni, így az OpenGL viewportjában a komplexebb matériák kinézete kicsit eltérhet. Valószínűleg az Octane vagy Redshift-hez hasonló motorokba ennél is később érkezik majd support hozzájuk.

A Fields a procedurális munkafolyamatok falloffjaira nyújt alternatívát
A MoGraph Fields egy hatékony, rugalmas kiváltása a procedurális animációk falloffjainak. Habár a neve azt sejteti, hogy csak motion grafikára használható, nem ez a helyzet: sokkal globálisabb hatása van az eddigi munkamenetekre.

Ahogy a falloffok, a fieldek is a modifierek hatásaira hatnak, például a Deformerekére és az Effektorokéra, viszont a Field Objectek tényleges 3D objektumok, amiket lerakhatunk a scene-ben.

Ezek a field-ek layerezhetőek is, hat rájuk a layer opacity és a standard blending módok, és így selection setek, vertex colorok és néhány típusú vertex map irányítására is használhatóak.

Van egy dedikált Random Field objektumtípus, aminek segítségével a fieldeket a Cinema 4D bármelyik noise típusával használhatjuk; és egy Sound Field objektum is, amivel audio által vezérelt motion graphics effekteket készíthetünk. Az ezzel a módszerrel elérhető hatásokat az Influencers-ben, a Foam Studio rövid animált videójában láthatjátok.

Új volume modellező rendszer OpenVDB támogatással
A fieldek is jó összhangban vannak az új modellezési rendszerrel.

Az OpenVDB formátumon alapuló toolset segítségével a felhasználók olyan Boolean típusú műveleteket végezhetnek a volume-okon, mint például az összeadás és kivonás.

Bármilyen poligonális mesht, spline objektumot, particle objektumot vagy field-et alakíthatunk volume-má, és a fieldek használhatóak modifierekként is, amik a Boolean műveletek kimenetelét befolyásolják.

A volume objektumok létrehozásuk után átalakíthatóak polygonokká, vagy kiexportálhatóak .vdb formátumban. Jelenleg ez a két opciónk van arra, hogy lerendereljük a volume-okat – a Maxon elmondása szerint az R20-ban még nem áll rendelkezésünkre natív volume renderelés, amiből arra következtethetünk, hogy ez a későbbiekben változni fog.

A Maxon ezt a toolsetet organikus és hard-surface modellek készítésére is ajánlja: a weboldalukon tipikus, habár viszonylag egyszerű termékdizájnokról mutatnak képeket példaként. A Foam Studio (feljebb található) videójában a toolsetet absztraktabb formák készítésére is használja.

Modellezéssel és importálással kapcsolatos újdonságok
Habár a Cinema 4D modellezési felületéhez ezúttal nem érkezett túl sok újítás, az R20-as frissítés több eszközt és parancsot is átportolt az R19-es frissítésben érkezett, új modelling core-ra.

Ez sokat segít majd a UV-k és vertex mapok interpolálásában extrudálás használata közben, mesh háromszögelésénél, n-gonok felbontásánál vagy normalok manipulálásakor.

A Cinema 4D primitívei is már az új modelling kernelt használják, aminek következményeképpen a Sphere, Platonic és Pyramid primitívek UV mapjai jobban fognak működni, nem fognak overlappolni.

Az import-exporttal kapcsolatos változtatások között megtalálható az FBX támogatás az Instances-hez, és egy animáció retiming eszköz az Alembic formátumhoz.

A frissítéssel az új CAD formátumok is kompatibilissé váltak (CATIA V5, JT, SolidWorks, STEP, IGES), és scale-based tessellation befolyásolja, hogy hol milyen részletességű lesz a NURBS-ből polygonosra alakított modell.


GPU alapú multi-pass renderelés és motion blur támogatás
Az AMD fizikai alapú GPU render engine-je, a Radeon ProRender integrált verziója több jelentős javítást kapott az R20-as frissítéssel.

Mikor az engine először bekerült a Cinema 4D-be az R19-es frissítéssel, nem támogatta sem a motion blurt, sem a multi-pass renderinget, így effektíve használhatatlan volt bizonyos animációs és vizuális effektes pipeline-okhoz. Most mindkét hiányzó funkció belekerült, és mellettük már subsurface scatteringet és Physical Sky-t is képes használni, kapott egy új shadow catchert és beállítható ray depth értékeket a rendereléshez.

Van egy új, érdekes out-of-core texture streaming rendszer is, amivel elméletileg a GPU memóriáját túllépő scene-ek is renderelhetővé válnak.

Az R20-as verzió már támogatja az Apple Metal 2 API-ját, ami a Mac felhasználóknak fontos újítás, mivel az Apple nemrég megszüntette az OpenGL és OpenCL támogatás aktív fejlesztését - eredetileg ezekre épül a ProRender.

Motion tracking újítások és egy hatékony új Multi-Instances rendszer
A frissítéssel egy teljes UI és workflow overhaul érkezett a Cinema 4D beépített Motion Tracker-éhez.

Fontosabb változás például az új magnifier view, amivel egy kiválasztott tracker pozícióját pontosabban meg tudjuk figyelni; illetve egy új listanézet a 2D trackek számára.

A keying irányt már key-enként is állíthatjuk, és a Cinema 4D automatikusan hozzáad új key-eket is, ha a 2D error elér egy bizonyos értéket - így kevesebbet kell majd manuálisan a key-ekkel foglalkozni.

A frissítésben könnyen átsiklik felette a szemünk, viszont fontos frissítés az új Multi-Instances rendszer is, ami drámaian megnöveli a scene-ben még kezelhető instance-ek számát: átállíthatjuk az instance-ek vizuális reprezentációját objektumokról bounding boxokra, vagy szimpla pontokra is.

A Multi-Instances a MoGraph Cloner objektumba van integrálva, támogatja a MoGraph színek használatát a viewportban is, és minden natív rendermotor le tudja renderelni, még a ProRender is.

Már nem támogatott funkciók és API változások
A Maxon tavaly listázott néhány régi funkciót, amik az R20-ban már nem lesznek relevánsak, ilyen például a C.O.F.F.E.E. scriptnyelv és a Cinema 4D XML formátum, vagy a Cineman, ami a RenderMan-nel volt hivatott összekötni a Cinema 4D-t.

A mostani frissítéssel sok API alapú változás is történt, ami miatt a külső pluginokat újra kell majd compile-olni ahhoz, hogy működjenek az R20-ban.

A debugger konzolt viszont kicsit újradolgozták, és már megtalálható benne egy Python Console kategória, illetve egy különálló Python fordító is, amit külső kód editorokkal használhatunk.

Az újítások teljes listáját itt olvashatjátok

MEGOSZTÁS:
Meshmag