Megérkezett az Autodesk 3ds Max 2019.2

Az Autodesk kiadta a 3ds Max 3D modellező és animációs szoftver 2019.2-es verzióját. A frissítésben fejlesztettek az Alembic és OSL támogatáson, illetve a Fluids toolset is megújult.

Több simulation cache betöltése, szerkesztése és renderelése az új Fluid Loaderrel
A júniusi 2019.1-es verzióhoz hasonlóan a mostani sem hozott jelentős új funkciókat a szoftverbe – ehelyett három régebbi toolset frissült.

Ilyen például a Fluids rendszer, ami eredetileg a 2018.3-mas verzióban került be, és azóta is folyamatosan fejlődik. A legjelentősebb változás a Fluids-ban a Fluid Loader, amivel betölthetünk, szerkeszthetünk és renderelhetünk simulation cache-eket.

Az objektummal több cache-et szerkeszthetünk és renderelhetünk egyszerre, és még a transformjaikhoz is hozzáférünk – a cache-ek azokat örökölhetik magától a loadertől –, illetve offsetelhetjük a playback-et és matériákat is rendelhetünk hozzájuk.

A Liquid és a Fluid Loader objektumok között szabadon másolhatjuk a display és render beállításokat.

Egyéb workflow újítás még az emitterek, colliderek és motion fieldek ki-bekapcsolhatósága, amit a Simulation View ablakban tehetünk meg pipálható dobozok segítségével.

Már több fluids data channel, például a Vorticity és Velocity is renderelhetővé vált a beépített Arnold rendererrel.

Alembic és OSL támogatás
Az Alembic fájlok támogatása, ami eredetileg a 3ds Max 2019.1-es verziójában jött be, kapott egy kisebb frissítést. A formátum már támogatja az instance-eket, a tree view könnyebben átláthatóvá vált, így a keresés is gyorsabban megy az Alembic Inspector ablakban.

A 3ds Max és Maya között megosztott Alembic fájlok már alapértelmezetten UV-kompatibilisek.

Az Open Shading Language (OSL) támogatás is bővült: az OSL source editor már kiírja a sorok számait és kijelöli az összetartozó zárójeleket.

Mindemellé már több OSL shader is támogatott a viewport Realistic Mode-jában.

Autodesk Drive a 3ds Max előfizetés mellé
A 3ds Max előfizetéssel a fő alkalmazás mellé már kapunk Autodesk Drive hozzáférést is – ez az Autodesk felhő alapú tárhelye.

A felhő felhasználói több, mint 60 népszerű CAD, CAM és BIM formátumban oszthatnak meg fájlokat – a DCC felhasználók esetében a lista tartalmazza az OBJ és FBX formátumokat is –, és böngészőben is előnézhetik őket. Az előfizetéshez 25GB ingyenes tárhely jár.

További információk a 3ds Max 2019.2-ről az Autodesk AREA blogján

Részletes lista a 2019.2 új funkcióiról az Autodesk online dokumentációjában

MEGOSZTÁS:
Meshmag