Már letölthető az ingyenes Kinect Mocap Toolkit

A Mesh Online kiadta a Kinect Mocap Toolkit for Windows 1.0-s verzióját. A szoftverrel ingyenesen rögzíthetünk egészalakos motion capture adatokat maximum négy Microsoft Kinect szenzorral.

A forráskód, amire a szoftver alapul, már 2017 óta elérhető volt, viszont az új 1.0-s kiadás már egy compile-olt Windows binary, és tényleges 360-fokos felvételi mezőt képes érzékelni.

Csak az eredeti Kinect szenzorra van szükség
Bár eredetileg videojáték kontrollernek készült, a Kinect nagyon sok indie művésznek kínál olcsó alternatívát a borsos árú motion capture eszközökre. Emiatt az iPi Soft és Jasper Brekelmans is készített az eszközhöz mocap szoftvereket: Brekelmans szoftveréből még mindig van ingyenesen letölthető verzió is.

Bár az eredeti Kinectet már 2015 óta nem árulják, és az egész Kinect szériát megszüntették 2017-ben, használtan már viszonylag olcsón hozzájuthatunk az eredeti kiadáshoz.

Teljes alakos mo-cap rögzítése BVH formátumba
A Kinect Mocap Toolkit for Windows segítségével a művészek akár négy Kinect for Xbox 360 szenzort is használhatnak egyszerre – fontos, hogy az első kiadású Kinect legyen, mert a Kinect v2-t nem támogatja a szoftver.

Bár maximum négy szenzort használhatunk, a Mesh Online szerint a legtöbb esetben három is elegendő – még nehezebb felvételekhez, például táncmozdulatokhoz is.

A rendszer használatához nincs szükség manuális kalibrációra vagy bonyolult előkészítésre: a leírás szerint amint a Kinect szenzorokat megfelelően csatlakoztattuk, csak annyi a dolgunk, hogy az egyik térdünket átkötjük egy világos anyagdarabbal, hogy a szoftver tudja követni, melyik láb melyik.

A Kinect Mocap Toolkit for Windows használatához legalább Windows 7-re van szükségünk. A szoftver forráskódja is letölthető a compile-olt binary-k alternatívájaként. A Mesh Online nem tervez Mac vagy Linux verziót készíteni, de elméletileg a régi source kódból viszonylag kevés munkával compile-olhatunk nekünk megfelelő verziót.

A Kinect Mocap Toolkit for Windows letöltése a Mesh Online weboldaláról

MEGOSZTÁS:
Meshmag