Open-source Maya animációs eszközök a Toolchefs-től

A tömegszimulációs szoftvereket fejlesztő Toolchefs nyílt forráskódúvá tette több Maya karakterrigging és animációs eszközét.

A cég GitHub repository-jában jelenleg egy Maya animation key reducer, egy harmonic deformer és egy soft IK solver található.

Open-source Maya key reduction, harmonic deformation és soft IK solver pluginok
A Toolchefs-et egy korábban az MPC-nél és a Framestore-nál tömegszimulációs eszközökkel foglalkozó fejlesztő alapította. A cég elsősorban az Atoms Crowd nevű szoftverfüggetlen tömegszimulációs rendszeréről ismert.

Az Atoms Crows legújabb verziójában több kisebb eszköz publikusan elérhetővé vált, köztük a tcKeyReducer, ami egy Python plugin animációs curve-ök egyszerűsítésére.

Az eszköz interaktívan csökkenti az animációs curve-ök keyframe-eit, és elsősorban az animációs adatokban feleslegesen bake-elt key-k törlésére való.

Egy másik open-source szoftver a harmonicDeformer, ami egy freeform cage deformer Mayához. Ez az eszköz a Pixar 2007-es Harmonic Coordinates for Character Articulation dokumentumára épül, és a segítségével a karakterek kényelmesebben pózolhatók.

A harmadik szoftver a tcSoftIkSolver, ami egy Mayás soft IK solver plugin. Ez az eszköz kétcsontos IK-khoz való: egy elbow slide és elbow lock rendszerrel megakadályozza a karakterek végtagjainak teljes kiegyenesedésekor látható pattanást.

Ez a solver új node-ok, vagy a rig setupjának módosítása nélkül is hozzáadható régebbi rigekhez.

A három plugin ingyenesen letölthető LGPL licensz alatt.

A Toolchefs ingyenes Maya rigging és animációs pluginjainak letöltése a cég GitHub repositoryjából

MEGOSZTÁS:
Meshmag