A Chaos Group kiadta a V-Ray 5 for SketchUp-ot

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Chaos Group kiadta a V-Ray 5 for Sketchup-ot, a produkciós renderelő legújabb változatát, a Trimble építészeti sketching szoftveréhez.

A frissítéssel elérhetőek a V-Ray kulcsfunkciói a SketchUp-ban, beleértve a V-Ray frame bufferben való compositing-et, a Light Mix rendszert és az új material opciókat.

Az egyedi funkciók közé tartozik a V-Ray Vision, egy új, real-time, raszterizáláson alapuló renderelési mód a SketchUp jelenetekhez, és a Light Gen, egy automatizált rendszer a jelenet lighting variációinak rendereléséhez.

V-Ray 5 alapfunkciók: compositing VFB-ben, Light Mix és új anyagopciók

A SketchUp a legújabb host alkalmazás, amelyet frissítettek az új V-Ray 5 architektúrára, követve a 3ds Max-ot és Maya-t.

A legfontosabb változások közé tartozik a beépített layer-based compositing a V-Ray Frame Bufferben (VFB), valamint a Light Mix: egy Corona-Renderer-stílusú rendszer, amely úgy állítja be a képek fényének intenzitását, hogy ne kelljen őket újrarenderelni.

A frissítés új nap- és égbolt modelljeivel sokkal pontosabb eredményeket kapunk, főként akkor, amikor a nap a horizont közelében van.

A SketchUp felhasználók új material opciókat is kapnak, beleértve a Coat és Sheen paramétereket a standard V-Ray Material-ban, a textúra randomizáló opciót, valamint a V-Ray Dirt frissítéseit.

Az verziót a frissített material library-val együtt dobták ki, mely több mint 500 preset-et tartalmaz, többek között olyan általános építészeti anyagokat, mint a fémek, az üveg és a fa.

A főbb jellemzőket a V-Ray 5 for 3ds Max megjelenésekor ismertettük, itt megnézheted a részleteket.

Új V-Ray Vision scene viewer és valós idejű rendermód

A SketchUp felhasználók kapnak néhány egyedi funkciót is, nevezetesen a V-Ray Vision-t, a fejlesztés alatt álló, valós idejű rendermódot, mely elsősorban a jelenet kameráinak felderítésére kínál gyors utat, ahonnan a V-Ray standard render engine-jeivel elindíthatjuk a végső rendereléseket.

A Chaos Group szerint azonban önmagában is használható panorámaképek vagy animációk renderelésére, abban az esetben, ha nem bánjuk a képminőség csökkenését: raszterizálást alkalmaz, nem ray-tracing-et.

A V-Ray Vision még mindig a fejlesztés korai szakaszában van: az eredeti kiadásban csak Windows rendszeren fut, és „sok V-Ray funkciót, valamint effektet nem támogat”. További részletek ide kattintva érhetőek el.

A Light Gen automatikusan generálja és rendereli a jelenet lighting-jait

A V-Ray 5 for SketchUp másik új funckiója a Light Gen: egy új rendszer a lighting variációk tesztelésére.

Automatikusan randomizálja a jelenetek lighting tulajdonságait, majd az egyes változatokat miniben rendereli, lehetővé téve sok-sok variáció gyors csekkolását.

Használható interior jelenetekhez is, image- vagy Dome-based lighting-ot alkalmazva, vagy exterior jelenetekben a a V-Ray Sun & Sky rendszer használatával.

Új Global Contour control az outline render effektekhez

A felhasználók egy új Global Contour control-t is kapnak a toon-shaded outlining effektekhez.

Ez a Toon Material-on alapul, amely megoldást kínál elődje, a V-Ray Next néhány problémájára, továbbá alkalmazható meglévő shading set-up-okra is az anyagok újbóli kijelölése nélkül.

Ár és rendszerkövetelmény

A V-Ray 5 for SketchUp a SketchUp 2016+ verzióhoz érhető el, Windows 7+ és Mac OS X 10.9+ rendszereken. A licenc és a render node 790 dollárba kerül.

Tekintsd át V-Ray 5 for SketchUp új funkcióit a Chaos Group weboldalán.

A V-Ray 5 for SketchUp új funkcióinak teljes listája itt érhető el.

MEGOSZTÁS:
Meshmag