Az AWS elindította az Amazon Nimble Studio-t VFX-hez és animációhoz

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Az Amazon Web Services elindította az Amazon Nimble Studio-t, egy új, mindenre kiterjedő felhőalapú produkciós platformot, amely lehetővé teszi a VFX és animációs cégek számára, hogy a komplett stúdiót set up-olják a felhőbe.

A platform hozzáférést biztosít a felhasználók számára az Nvidia-alapú virtuális workstation-ökhöz, a megosztott felhőalapú tárhelyhez és az AWS Thinkbox Deadline-ján alapuló integrált online renderfarm kezeléshez.

A Nimble Studo Amazon Machine Images workstation-jei előre telepített Blenderrel rendelkeznek, a felhasználók hozzáadhatják meglévő kereskedelmi DCC licenceiket is, beleértve az Adobe, az Autodesk, a Foundry és a SideFX app-okat.

A rendszer használatának ára óránként került megszabásra, nincsenek előzetes vagy előfizetési díjak. Az Amazon becslései szerint egy 25 fős virtuális stúdió esetében havi 11 000 dollárral érdemes számolni.

Az Amazon Nimble Studio az Amazon új kezdeményezésének, az AWS for Media & Entertainment-nek a része, amely egységesíti vizuális effektekkel, animációval, valamint az általános DCC contentek létrehozásával kapcsolatos szolgáltatásokat.

A Foundry elbukott, sikerülhet az Amazonnak?

Nem az Amazon próbálkozik először az all-in-one felhőalapú produkciós platformmal.

A VFX tool fejlesztésről ismert Foundry 2018-ban adta ki az Athera-t, mely hasonló szolgáltatások mellett szoftverkölcsönzést, kollaborációs tool-okat, valamint analitikákat is kínált, ám 2019-ben lefújták a projektet.

Az AWS azonban az új platform alapjául szolgáló kulcstechnológiák beszerzésével folyamatosan készült a Nimble Studio bevezetésére.

Ide tartozik a 2017-ben megvásárolt Thinkbox Software, valamint a tavaly beszerzett Nimble Collective.

A DreamWorks korábbi animációs vezetőjével, Jason Schleifer-el közösen alapított cég az új szolgáltatás blueprint-jét saját, "pipeline-in-the-cloud" ajánlatával biztosította.

A Covid-19 miatt megnövekedett az érdeklődés a felhőalapú produkció iránt, így kijelenthető, hogy az Amazon meglehetősen jól időzített.

Set up-old a stúdiót felhőben virtuális workstation bérléssel, kész tárolási és adatátviteli opciókkal

Az Amazon Nimble Studio lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felhőalapú produkciós stúdiós set up-oljanak StudioBuilder-el, az új all-in-one telepítési és menedzsment app-al. Az összes szükséges AWS szolgáltatás egyszeri bejelentkezéssel elérhető.

A felhasználók Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) G4dn virtuális Windows vagy Linux workstation-öket bérelhetnek, melyek az Nvidia T4 GPU-ját használják.

A virtuális workstation kijelzőjét AWS NICE DCV-vel streamelik az artist gépére.

Számos standard konfiguráció áll rendelkezésre, különböző virtuális CPU és GPU számolási kapacitást, memóriát, tárhelyet, valamint sávszélességet biztosítva.

Alapértelmezés szerint a tárolás az Amazon FSx-re épül, de a platform kompatibilis „a legtöbb, harmadik féltől származó, NFS / SMB protokollt támogató tárolási megoldással”, beleértve a WekaIO-t, a Qumulo-t és a Pixit.

A Maya ( és Arnold RenderView ablak) futtatása az Amazon Nimble Studio egyik virtuális munkaállomásán, míg a kijelzőt NICE DCV-el streamelik az artist gépére.

A legtöbb kulcsfontosságú, harmadik féltől származó DCC app támogatása

Az Atherától eltérően a szoftverkölcsönzés nem lehetséges a Nimble Studioval, ám a felhasználók hozzákapcsolhatják bármelyik meglévő floating DCC licenceiket.

A platform támogatja a BYO licenc (Bring your own) kezdeményezést, mely ebben az esetben a digitális content készítő alkalmazásokat jelenti, beleértve a legtöbb "user-alapú" hitelesítést igénylő bejelentkezéseket, mint a Foundry, Adobe vagy Autodesk.

A stúdiók saját Amazon Machine Images (AMI) létrehozásával egyéni, szabadalmaztatott tool-jaikat is összekapcsolhatják a Nimble Studioval.

Egyszerűbb dolgunk van, ha Blendert használunk, mivel azt már eleve tartalmazzák az AMI workstatin-ök.

Deadline alapú integrált renderfarm-kezelés

Rendereléshez az AWS Render Farm Deployment Kit (RFDK) segítségével set up-olhatunk virtuális renderfarmot, mely az Amazon Thinkbox Deadline renderfarm menedzsment rendszerét használja, s támogatja a legtöbb kulcsfontosságú renderelőt, köztük az Arnoldot, a V-Ray-t, a Redshiftet és a RenderMan-t.

DCC plugin-okkal lehetőség van a meglévő renderfarmok hozzákapcsolására is.

Engedély- és adatkezelési funkciók, ám hiányoznak a kollaborációs és review tool-ok

Az alapvető engedélykezelési opciókon kívül nem kapunk további funkciókat. Felvettük a kapcsolatot az AWS-el, mert úgy tűnik, hogy hiányoznak a beépített kollaborációs, review, valamint elemző funkciók.

Update: Az AWS-től kapott válasz alapján a CloudWatch használható olyan általános értékek kimutatására, mint a workstation és a renderfarm kihasználtsága.

A felhasználók jelenleg a saját kollaborációs és review tool-jaikat használhatják (pl Shotgun, Rv), de a visszajelzések alapján a cég tervezi az új szolgáltatások bevezetését.

Az adatbiztonsági protokoll az Amazon „megosztott felelősség modelljét” követi.

Ár

A rendszer használatának ára óránként került megszabásra, nincsenek előzetes vagy előfizetési díjak, a felhasználók a használat után fizetnek.

A költségek a kölcsönzött EC2 példányok számától és típusától függően változnak, a standard óránkénti árak tartalmazzák a sávszélességet és az adatátvitelt, valamint a maximum két monitorra történő streamelést 4K felbontással, 60 fps-el.

Az Amazon becslései szerint egy 25 fős virtuális stúdió esetében, ahol 16 vCPU-kat és 64GB-os RAM-okat használnak, havi 11 000 dollárral érdemes számolni, ehhez még hozzáadódnak a szoftverek licencdíjai.

A pontosabb becslés érdekében az AWS szolgáltatásokhoz online árkalkulátort biztosít az AWS.

A cikk megjelenésekor az új felhasználók egy hónapos ingyenes próbaidőszakot kapnak.

Rendszerkövetelmény és elérhetőség

Az Amazon Nimble Studio virtuális workstation-ök támogatják a Windows Server 2019 és az Amazon Linux 2 vagy a CentOS Linux rendszereket. A harmadik féltől származó DCC alkalmazások támogatásáról fentebb már írtunk.

A szolgáltatás jelenleg az öt AWS régióban érhető el - az USA keleti részén (N. Virginia), az USA nyugati részén (Oregon), Kanadában (közép), Európában (London), valamint Ázsia és Óceániában (Sydney) - plusz a Los Angeles-ben.

Látogass el Nimble Studio honlapjára

Nimble Studio online GYIK

További információk az Amazon Nimble Studio-ról az online dokumentációban

MEGOSZTÁS:
Meshmag