Megjelent a Motive 3.0

Facebook
Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Az OptiTrack kiadta a Motive 3.0 Beta 1 verzióját. A motion-capture szoftvert együttes használatra tervezték az optikai motion-capture hardverükkel.

A várva várt frissítéssel megismerhetjük az új full-body Quantum Solver-t, amely "több mint 10 skeleton vagy 300 rigid body real-time tracking-jét teszi lehetővé"

Másik fontos újdonság a szórakoztatóiparban dolgozó artist-ok számára az ujjak tracking-jének támogatása a Manus motion-capture kesztyűjével.

A kezelőfelület és a munkafolyamatok is korszerűsödtek.

Változott továbbá a Motive árstruktúrája: a Motive:Body kiadás ára 2000 dollárra emelkedett, az új, csúcskategóriás Motive: Body Unlimited kiadás pedig egyszerre több mint három karakter tracking-jét teszi lehetővé.

A hónap elején megjelent Motive 2.3 stabil verzió anchor marker támogatással bővült, valamint akár 250 kamera egyidejű használatára is lehetőséget kaptunk.

Kalibrálj és stream-elj adatokat az OptiTrack optikai motion-capture rendszerből

A 2013-ban megjelent Motive hasonló szerepet kap az OptiTrack rendszerekben, mint a Vicon Blade és Shōgun szoftvere: kezeli a rendszerkalibrálást, adatmegoldást, vizualizációt és feldolgozást.

A rendszerek használhatóak a passzív reflektív marker-ek vagy az OptiTrack LED-alapú aktív marker-jeinek tracking-jéhez.

A Motive szabványos formátumban exportálja az adatokat, beleértve a BVH-t, a C3D-t és az FBX-t.

Integrációs plugin-ok állnak rendelkezésünkre adatok Maya-ban, MotionBuilder-ben, Unity-ben és Unreal Engine-ben történő élő stream-eléséhez.

Közel két év után egyszerre két frissítést is kiadtak

A Motive 3.0 hosszú ideje készül, a szoftver 2.0-s verzióját 2017-ben dobták piacra.

A szoftvert 2019 óta nem frissítették, ami az OptiTrack NaturalPoint anyacégjének fórumán kezdett aggodalmat kelteni.

Hosszú idő után a cég két frissítést is kiadott, kezdve a jelenlegi stabil kiadású OptiTrack 2.3-mal, mely a hónap elején jelent meg.

A kiadással lehetőségünk nyílt 'anchor' markerek használatára volume tracking közben, a kalibrációs folyamat segítése céljából. Továbbá 250-re nőtt a folyamatba illeszthető kamerák száma.

Motive 3.0: az új Quantum Solver akár 10 színészt is képes real-time tracking-elni

A full-body Quantum Solver célja a késés csökkentése, valamint a solve minőségének javítása

A Quantum Solver-t képes több mint 10 skeleton vagy 300 rigid body real-time tracking-jére, bár ehhez Motive: Body Unlimited licencre van szükség.

Motive 3.0: új hardvertámogatás az ujjak tracking-eléséhez és mozgástudományi kutatásokhoz

További változtatások közé tartozik az ujjak tracking-jének támogatása a Manus OptiTrack kesztyűjén keresztül, valamint az OptiTrack jelenlegi PrimeX kameráinak támogatása, lehetővé téve a rögzítést akár 1000 Hz-en is.

A mozgástudományban dolgozó felhasználók támogatást kapnak a Delsys Trigno EMG szenzorokhoz, egyszerűsödtek továbbá a force plate rendszerek beállításai és javult a szinkronizálásuk is.

A Motive 3.0 azonban nem kompatibilis az OptiTrack USB kamerákkal, beleértve az olcsóbb Flex termékcsaládot is.

A felhasználói felület átalakításra került, a kalibrálás és a rögzítési munkafolyamatok korszerűsödtek.

Lehetőséget kaptunk a skin-elt karakteren rögzített adatok előzetes megjelenítésére, a radikálisan átalakított hotkey editor-ral pedig sokkal több opciónk nyílt a key binding-ok testreszabására.

A cikk elején beágyazott videó bemutatja az új kezelőfelületet, a változások listája IDE kattintva érhető el.

Árváltozások és új kiadások

A 3.0 verzióval megváltozott a Motive árstruktúrája is. Megszűnt a régi fizetős hardverkulcs és számos új kiadást mutattak be.

A Motive: Body edition full-body rögzítéshez szükséges, az ára 2999 dollárról 4 999 dollárra emelkedett, azonban s maximum három színész mozgásának egyidejű rögzítésére alkalmas.

Négy vagy több szereplő egyszerre történő tracking-jéhez Motive: Body Unlimited licencre van szükség, melynek 9999 dollár az ára.

Rendelkezésre áll a rögzített adatok szerkesztésére szolgáló szoftver két új kiadása: a 2499 dolláros Motive Edit, amely három karakter skeleton-ra korlátozódik, illetve a a 4999 dolláros Motive: Edit Unlimited.

A Motive:Expression, az arc tracking-re szolgáló szoftver régi kiadása továbbra is elérhető a meglévő felhasználók számára, de már nem fejlesztik aktívan.

Ár és elérhetőség

A Motive 3.0 elérhető Windows 10 rendszerhez. A szoftver jelenleg kereskedelmi bétaverzióban van.

Az objektum tracking-re szolgáló Motive:Tracker ára 999 dollár, a full-body tracking-hez használt Motive: Body 4999 dollár, a Motive:Body Unlimited pedig 9999 dollárba kerül.

A MotionBuilder, a Unity és az Unreal Engine integrációs bővítményei ingyenesek. A Mayába történő stream-eléshez OptiTrack Insight VCS virtuális kamerarendszer szükséges, és további 1000 dollárba kerül az integrációs plugin.

Elérhető továbbá rögzített adatok szerkesztésére szolgáló szoftver két új kiadása, a 2499 dolláros Motive Edit, amely három karakter skeleton-ra korlátozódik, illetve a a 4999 dolláros Motive: Edit Unlimited.

A jelenlegi stabil Motive 2.3-as verzió továbbra is elérhető, és kompatibilis Windows 7+ rendszerrel. Saját Motive: Tracker kiadása 999 dollárba, a Motive: Body kiadása pedig 2 999 dollárba kerül.

Olvasd el a Motive 3.0 új funkcióinak listáját a NaturalPoint fórumán

Tekintsd át a Motive funkcióit a termék honlapján

MEGOSZTÁS:
Facebook
Meshmag