Megjelent a Modo 15.1

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Foundry kiadta a 3D modellező, animációs, valamint renderelő szoftver legújabb frissítését. A Modo 15.1 a 15-ös verziósorozat második kiadása.

Új funkciók közé tartozik az OmniHaul, mely segíti az egyéni gesztusalapú vezérlők beállítását a tool attribútumok szerkesztéséhez, az új Curve Booleans rendszer, valamint az automatizált jelent teszteléshez használt Static Analysis rendszer.

A 15.1-es verzió támogatja a kromatikus diszperziót az mPath renderelőben, valamint az USD tiling-et és az USD fájlok valós méretarányát.

Workflow: vezéreld a tool attribútumokat viewport egérmozdulatokkal az új OmniHaul rendszer segítségével

A Modo 15.1 főbb változásai közé tartozik az OmniHaul rendszer, amellyel a tool-ok attribútumait és paraméterértékeit közvetlenül 3D viewport-ban állíthatjuk be.

Az OmniHaul kiterjeszti a meglévő Channel Haul tool-ban alkalmazott megközelítést a Modo teljes toolset-jére, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy attribútumok egyéni kombinációit rendelhessék a bal, jobb és középső egérgombokhoz.

Az attribútumértékek ezután interaktív módon állíthatók be klikkeléssel és a viewport-ra történő ráhúzással, illetve amikor a funkció aktív, akkor a floating panel-be is beírhatjuk a numerikus értékeket.

Workflow: a Static Analysis rendszer automatikusan teszteli a jeleneteket a gyakori hibákra

A Static Analysis automatizált rendszer olyan gyakori workflow és teljesítmény hibákra teszteli a jeleneteket, mint a floating vertice-k, empty group-ok vagy nem használt képek.

A Foundry szerint a Static Analysis hasonlít a Modo Mesh Cleanup és Scene Cleanup rendszereihez, de "gazdagabb tesztkritérium-készletet" biztosít, valamint lehetőséget kínál saját egyedi jelenettesztek létrehozására.

Modellezés: új Curve Booleans rendszer

A Curve Booleans rendszer olyan logikai műveletek végrehajtására szolgál, mint például a 2D görbék intersect-álása és subtract-álása, majd a kapott forma 3D modellé konvertálása.

A toolset célja egy olyan modellezési workflow biztosítása, amely a hagyományos polygon-alapú tool-oknál könnyebben elérhető az új Modo felhasználók számára.

A 3D Boolean tool-ok új Union All opciót kapnak, lehetővé téve egy Boolean union egyszerre több mesh-en történő végrehajtását, ahelyett, hogy egyesével kellene hozzáadni és összevonni a mesh-eket.

A már meglévő modellező tool-ok is számos frissítést kaptak, a teljes lista megtekinthető a kiadási jegyzékben.

Renderelés: új Stack Node és halasztott értékelés a MeshOps-hoz

A procedurális modellezők és riggerek új módszereket kapnak a MeshOps kontrollálásához.

A fent látható Stack Node lehetővé teszi a MeshOps értékelési sorrendjének listaként való megjelenítését a Modo sematikus nézetében, ugyanúgy, ahogyan azokat maga a MeshOps nézet is megjeleníti.

Mostantól lehetőség van a MeshOps és a deformer-ek értékelésének halasztására vagy szüneteltetésére is, ezáltal javítva az interaktív teljesítményt összetett jelenetek esetében.

Egyéb változások: mPath renderer frissítések és USD import/export

További változtatások közé tartozik a kromatikus diszperzió támogatása az mPath-ban.

A Foundry továbbá szabványosította a QuickCam vezérlőit a Modo OpenGL viewport-hoz és a render előnézethez.

Meghosszabbították a Modo 14.1 és 14.2 verziókban bevezetett Universal Scene Description formátum támogatását, támogatva az UV tiling-et valamint a valós méretarányokat asset-ek USD formátumban történő importálásakor vagy exportálásakor.

Ár és elérhetőség

A Modo 15.1 elérhető 64 bites Windows 10, RHEL és CentOS 7.6+ Linux és macOS 10.14+ rendszerekhez. A 15.1-es verzió megvásárlása hozzáférést biztosít a Modo 15 sorozat többi frissítéséhez is.

Az új öröklicenc ára 1909 dollár, a szoftver bérlése pedig havi 65,- vagy évi 659 dollártól kezdődik.

Olvasd el a Modo 15.1 új funkcióinak áttekintését a Foundry weboldalán

Tekintsd meg a Modo 15.1 új funkcióinak teljes listáját

MEGOSZTÁS:
Meshmag