Egyesül a Chaos és az Enscape

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Egyesül a Chaos és az Enscape. A pénzügyi feltételek az üzlet hatósági jóváhagyásáig még nem tisztázottak, ami várhatóan még ebben a negyedévben fog megtörténni.

A TA Associates és LEA Partners által bejelentett egyesülés összefogja az archviz piac három kulcs app-jának (V-Ray, Corona, Enscape) fejlesztőit.

A két cég saját termékei továbbra is a jelenlegi nevükön lesznek elérhetőek, míg az egyesült cég megtartja a Chaos nevet.

Az archviz piac hat leggyakrabban használt renderelője közül három egyesül

Ha sikerül nyélbe ütni az üzletet, azzal egyesülnek az archviz piac három kulcs app-jának fejlesztői. (V-Ray, Corona, Enscape)

A három alkalmazás közül a V-Ray a legrégebben működő, eredetileg a Chaos – akkori nevén Chaos Group – adta ki 1997-ben.

A feltörekvő vizualizációs piacnak hála gyorsan sok követőre tett szert, később pedig az első olyan renderelővé lépett elő, ami elhozta a ray tracing-et a VFX munkákhoz.

A kezdetben 3dsMax renderelő mára több mint 10 host app-hoz érhető el, beleértve a Cinema 4D-t, a Maya-t, a Revit-et, a SketchUp-ot és az Unreal Engine-t.

2017-ben a Chaos Group felvásárolta a Render Legiont, a 3ds Max és a Corona fejlesztőjét, ezáltal gyorsan a V-Ray legfőbb riválisává vált az archviz piacon.

Ha lezárul, az üzlet egyesíti ezeket az alkalmazásokat egy másik feltörekvő riválissal, az Enscape saját elnevezésű, real-time renderelőjével CAD-hez és építészeti design szoftverekhez.

Az archviz piac legnépszerűbb renderelőiről készült legutóbbi CGarchitect felmérésben a V-Ray és a Corona első és második, az Enscape pedig a hatodik helyezést kapott.

Az Enscape esetében ezt a piaci pozíciót mindössze három év alatt sikerült elérni, a 2017-ben alapított cég nyilatkozata szerint az évre "rendkívüli növekedés" volt jellemző.

A cégek saját termékei továbbra is a jelenlegi nevükön lesznek elérhetőek

A szoftverek nagyjából kiegészítik egymást, a V-Ray és a Corona elsősorban final minőségű offline renderelők, az Enscape pedig real-time interaktív renderelő.

Bár a Chaos fejleszti a real-time V-Ray GPU render engine-t és az új Chaos Vantage-t is, az egyetlen host app, amely közös az Enscape-el, az a Revit és a SketchUp, így nincs akkora átfedés mint a V-Ray és a Corona között, melyet a Chaos fejlesztett párhuzamosan, megtartva mindkét fejlesztő cég munkatársait.

Ha hihetünk a sajtónak, a cégek saját termékei továbbra is a jelenlegi nevükön lesznek elérhetőek.

Az új cég a Chaos nevét viseli, de az Enscape jelenlegi központjában lesz a székhelye

Az üzletet a TA Associates és a LEA Partners magántőke-cégek jelentették be, utóbbi az Enscape többségi részvényese. A Chaos és az Enscape „jelentős kisebbségi részesedéssel” fog rendelkezni új cégben.

Az új cég székhelye a németországi Karlsruhe-ban lesz, az Enscape jelenlegi központjában; de megtartják a cégek szófiai, prágai, tokiói, szöuli, Los Angeles-i és New York-i irodáit is.

Peter Mitev, a Chaos vezérigazgatója és társalapítója, valamint Christian Lang, az Enscape vezérigazgatója kapják a co-CEO címeket, az igazgatótanács elnöke pedig a Vectorworks korábbi vezérigazgatója, Sean Flaherty lesz.

A Chaos társalapítója, Vladimir Koylazov – a cég sokak által ismert arca – szintén vezető pozícióban folytatja a kutatás-fejlesztést és innovációt.

A hivatalos közlemény általánosságban megjegyzi, hogy a „cél a termékportfólió fejlesztése és megerősítése egy átfogó vizualizációs ökoszisztéma létrehozása érdekében”.

Felvettük a kapcsolatot a Chaos-al és az Enscape-vel, hogy további részleteket kérjünk az üzletről és arról, hogy várható-e változás a személyi állományban vagy árakban. Amint visszajelzést kapunk, frissítjük a cikket.

Olvasd el a hivatalos bejelentést az Enscape honlapján

MEGOSZTÁS:
Meshmag