Az Amazon ingyenesen elérhetővé tette az AWS Thinkbox szoftvert

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Az Amazon Web Services (AWS) ingyenesen elérhetővé tette a Deadline, Draft, Krakatoa, Frost, XMesh, Sequoia és Stoke AWS Thinkbox szoftvereket.

A szoftvereket letöltheti bárki, aki ingyenes AWS-fiókkal rendelkezik, mindegyikhez 50 000 egyéves licenc áll rendelkezésre. A Deadline és a Krakatoa felhasználói Usage-Based Licensing (UBL) renderidőhöz is ingyenesen hozzájuthatnak.

A terméktámogatás továbbra is elérhető a vevők számára, ideértve az AWS Premium Support és az AWS Thinkbox Support csoportokat, illetve a közösségi fórumokat.

A világ számos vezető VFX-studiója által használt renderelő és render management tool-ok

Az Amazon a Thinkbox Software-től 2017-ben szerezte meg az AWS Thinkbox termékek elődjét.

A hét termék közül legismertebb a Deadline render-management system, illetve a Draft render post-processing tool, valamint a Krakatoanevű 3ds Max és Maya particle rendering toolkit.

A termékcsaládot a Frost és a Sequoia particle és point cloud meshing tool, az XMesh geometry caching system, illetve a Stoke particle reflow toolkit egészíti ki.

Az AWS Thinkbox weboldalán megnevezett szoftverek felhasználói között megtalálhatók olyan közismert VFX-stúdiók is, mint a Framestore, a Method Studios, a Luma Pictures és a Scanline VFX. 

Termékenként 50 000 felhasználható licenccel ingyenesen letölthető

Bizonyos formában mostantól mind a hét termék ingyenes: az egyetlen kivétel a Draft Pro, amelyhez továbbra is licencvásárlás szükséges.

Az AWS Thinkbox letöltési oldalához hozzáférhet és termékenként 50 000 egyéves floating licenchez juthat bárki, aki ingyenes AWS-fiókkal rendelkezik. Új licencfájlokat bármikor le lehet tölteni.

A Deadline és a Krakatoa felhasználói ingyenesen UBL (Usage-Based Licensing, használat alapú licencelési) órákhoz is hozzájuthatnak – a szoftver on-demand mért licencrendszere –, viszont a Deadline esetében, ha valaki a legújabb Deadline 10.1.23.6 verzióra frissít, akkor egyáltalán nem lesz szüksége licencekre.

Munkafolyamat-kompatibilitás miatt a szoftver régebbi verziói továbbra is elérhetőek, és az AWS nyilatkozata szerint továbbra is biztosítja a támogatást, például az AWS Thinkbox Support és az AWS Premium Support csoportjain keresztül.

Ingyenesen hozzáférhetővé válnak a legújabb AWS grafikus toolok

Ezzel a lépéssel a Thinkbox termékek lettek a legújabb tagok az AWS ingyenesen hozzáférhetővé tett grafikus eszközei között, miután bejelentették, hogy a Lumberyard játékmotort felváltja az Open 3D Engine.

Az AWS tett már néhány lépést ebbe az irányba azzal, hogy legfeljebb 10 render gépen ingyenessé tette a Deadline-t.

A változtatásokat bejelentő blogbejegyzés szerint az „AWS elkötelezett a vevők támogatása mellett … és ez a kezdeményezés egy újabb erőfeszítés annak érdekében, hogy nagyobb hozzáférést és több értéket biztosítson az artistok és a stúdiók számára”.

A jövőben is kapnak majd termékfrissítéseket az AWS Thinkbox tooljai?

Az AWS közleménye nem tesz említést arról, hogy az AWS Thinkbox tooljai továbbra is kapnak-e frissítéseket.

Néhány toolnál nem sok minden változna ezzel – a Sequoia hat évvel a kereskedelmi kiadás után is még az 1.1 verziónál tart –, viszont a Krakatoa és a Deadline is kapott már idén frissítéseket.

Különösen fontos ez a Deadline esetében, amelynek rendszeres frissítésekre van szüksége ahhoz, hogy támogassa a stúdiók render farmjain futó DCC-alkalmazások, például a Maya és a Houdini legújabb verzióit.

Frissítés 2022. augusztus 5: Kérdéssel fordultunk az AWS-hez, hogy megtudjuk, mely termékek vannak még fejlesztés alatt. A cég azt válaszolta, hogy „több” AWS Thinkbox terméket is nagy erővel fejleszt, de nem jelölte meg, hogy melyek ezek.

Arra a kérdésükre, hogy vajon a későbbi frissítések kiegészülnek-e új funkciókkal, vagy egyszerűen a host alkalmazások új verzióit fogják támogatni, az AWS a következőket válaszolta: „Továbbra is biztosítani fogjuk az AWS Thinkbox termékek támogatását, amelyek kompatibilisek maradnak a vevőink által használt tartalomkészítő toolokkal, illetve rendelkezni fognak azokkal a funkciókkal, amelyekkel a vevőink felgyorsíthatják gyártási munkafolyamataikat.”

Megkérdeztük, miből fogják finanszírozni a terméktámogatást most, hogy maguk a toolok már ingyenesek, amire az AWS leszögezte, hogy az AWS Premium Support egy fizetős szolgáltatás, és azt is mondta, hogy „nem tervezi a támogatási modellek megváltoztatását”.

Az AWS hozzátette még, hogy a toolok ingyenessé tételével kapcsolatos döntést „a licencbeszerzés és -karbantartás bonyolultságának csökkentése”, illetve a vevők belépése előtt álló akadályok csökkentése érdekében hozta meg.

Licencelés és rendszerkövetelmények

Mostantól valamennyi AWS Thinkbox termék ingyenesen hozzáférhető bárki számára, aki AWS-fiókkal rendelkezik. Ha valamelyikre regisztrálni szeretnénk, meg kell adni a hitelkártyánk adatait, de tényleges számlázásra nem kerül sor, kivéve, ha más AWS-szolgáltatásokat is igénybe veszünk.

Az új licencelési rendszerre történő áttérésről további információk találhatók az AWS online GYIK-jában, az egyes szoftvertermékekre vonatkozó rendszerkövetelményekről pedig az online dokumentációban.

Olvassátok el az Amazon Web Services’ közleményét arról, hogy mostantól ingyenesen hozzáférhetők az AWS Thinkbox termékei

MEGOSZTÁS:
Meshmag