Plasticity - csekkold az ígéretes új NURBS modellezőt

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

2022. 02. 16-i cikk. A friss hírekért görgess lejjebb.

Nick Kallen tool developer kiadta a Plasticity nyilvános beta-ját. Az ígéretes új NURBS modelling tool-t az "artistok CAD-jaként" is emlegetik.

A Blenderhez hasonló felhasználói felülettel, billentyűparancsokkal, valamint selection módokkal rendelkező szoftver célja, hogy az artistok gyorsan és intuitív módon készíthessenek hard-surface modelleket.

A Plasticity stabil kiadásának megjelenése 2023. április 5-én esedékes, jelenleg előrendelhető.

NURBS modellező app concept-eléshez

Az egy éve fejlesztés alatt álló Plasticity egy leegyszerűsített NURBS modellező. A szoftver célja, hogy alacsony árú, artist barát alternatívát nyújtson a MoI-hoz hasonló tool-okhoz – amely Kallen számára „hatalmas inspiráció” –, és a concept-elés mellett alkalmas industrial design-okhoz is.

Egyszerű, artist barát workflow, Blender barát felhasználói felülettel

A Plasticity egyszerű felhasználói felülete context-érzékeny widgetekkel és felugró UI panelekkel rendelkezik, valamint a Blender felhasználók által ismert billentyűkulcsokat és selection módokat használja.

Könnyen készíthetünk komplex hard-surface modelleket 2D görbék és 3D primitívek kombinálásával Boole-műveletekkel. Lehetőség van az objektumok array-ekbe rendezésére is, bár jelenleg csak a radiális array-ek támogatottak.

Az elkészült modellek OBJ, STEP vagy IGES formátumban exportálhatók DCC vagy CAD szoftverben való használatra, valamint a Rhino és Parasolid natív formátumaiban.

Kallen egy modifier rendszer bevezetését tervezi a jövőbeni buildekben, de a parametrikus modellezési funkciók kevésbé élveznek prioritást, mivel a hangsúly az artist barát munkafolyamatokon van.

Ár, rendszerkövetelmények és kiadási dátum

A Plasticity ingyenes nyilvános bétaverziója futtatható Windows, Linux és macOS rendszereken. A forráskód LGPL licenc alatt érhető el.

A szoftver kereskedelmi forgalomba hozatala 2023. április 5-én esedékes, jelenleg előrendelhető.

Az indie licenc ára 99 dollár, a fájlok importálása és exportálása OBJ, STEP és Parasolid XT formátumban történik. A Studio licenc a fájlformátumok szélesebb körét támogatja, melynek ára 299 dollár. Mindkettő node-locked licenc.

Az ingyenes próbaverzió csak STEP fájlokat importál és OBJ fájlokat exportál.

Rendeld elő a Plasticity-t

Töltsd le ingyenesen a Plasticity béta verzióit a GitHubról

Nézd meg a tutorial videókat Nick Kallen YouTube-csatornájánx

MEGOSZTÁS:
Meshmag