V-Ray 3.6 3ds Maxhoz

Megérkezett a Chaos Group rendermotorjának új kiadása, amelyben már az új V-Ray Hybrid rendszer is elérhető.

A Chaos Group néhány héttel ezelőtt tette elérhetővé a V-Ray 3.5-ös verzióját a Modo-hoz, de az élet ezzel természetesen nem állt meg a stúdiónál. A minap elkészültek a rendermotor legújabb, 3.6-os verziójával, amely immár 3ds Maxhoz jelent meg. Benne több hasznos és érdekes újdonsággal.

A legfontosabb újítás az előző verzióhoz képest a V-Ray Hybrid debütálása. A rendszer lényege, hogy képes a V-Ray RT GPU által használt Nvidia GPU-k CUDA kódját a kompatibilis CPU-kon is futtatni. Ezáltal – ha hinni lehet a Chaos Group saját benchmarkjainak – akár 10-20%-kal is gyorsabbá válhat a renderelés folyamata ahhoz képest, ha csak a GPU-ra támaszkodnánk. Bár mindez jelentős lépésnek és fejlődésnek tekinthető a GPU-renderelés terén, a rendszer még messze van a V-Ray CPU rendszer képességeitől. Hogy pontosan milyen különbségek vannak a két rendszer között, azt a hivatalos oldalon szépen pontokba szedték. A két rendszer egyébként a jövőben is különálló marad. Mivel a V-Ray Hybrid a CUDA magokra támaszkodik, ezért csak az Nvidia videokártyáival működik. Ugyanakkor az AMD kártyái által használt OpenCL már eleve képes a CPU-ra is támaszkodni, így e téren nincs jelentős elmaradásuk.

Szintén újdonság, hogy a V-Ray már támogatja az Nvidia által fejlesztett NVLink szolgáltatást. Ennek segítségével a GPU és a CPU sokkal gyorsabb kommunikációra képes, ahogy két GPU is egymással. Ennek legnagyobb előnye, hogy így képesek megosztani egymás közt a memóriát, áthidalva ezzel a GPU-renderelés legnagyobb hátrányát. Vagyis azt, hogy csak akkora jelenetet lehet GPU-val renderelni, ami elfér a grafikus memóriában. Ez a szolgáltatás jelenleg kizárólag az Nvidia Quadro GP100 és Tesla P100 kártyákon érhető el.

Kibővült a VRayLightSelect rész is, valamint a Cryptomatte is támogatott mostantól. Az új kiadás részletes leírását a Chaos Group oldalán találjátok. A V-Ray 3.6 a 3ds Max 2013-mal és a frissebb kiadásokkal kompatibilis. Aki rendelkezik a korábbi verzióval, annak ingyenes frissítésként érhető el az új kiadás.

MEGOSZTÁS:
Meshmag