Elérhető a CityEngine 2017.0

Az Esri csapata a napokban elkészült a 3d-s városgenerátor motor legújabb generációjával, amely több hasznos új eszközzel gazdagodott.

Napjaink látványmozijaiban általában legalább egy, de néha akár több város is megsínyli a szuperhősök és szupergonoszok csatáit. Más filmekben pedig a jövő gigantikus metropoliszait láthatjuk madártávlatból. Sok esetben a filmkészítők valós helyszíneken forgatnak, máskor valódi városokról készült felvételeket egészítenek ki itt-ott 3d-s modellekkel. És vannak az olyan szituációk, amikor az egész város CGI, ilyenkor szokták segítségül hívni az Esri stúdiójában készült CityEngine motort. Ez kapta meg a napokban legújabb kiadását – már elérhető a CityEngine 2017.08.15.

A CityEngine lényegében néhány paraméter megadása után véletlenszerűen generál egy 3d-s várost, városrészt, amelyet aztán különböző jelenetekben használhatnak fel. A modell elkészítéséhez standard fájlformátumokat importálhatunk be, majd a végeredményt is ilyen formátumokba (OBJ, 3DS, DXF) exportálhatjuk. Mivel a motort nem kizárólag a szórakoztatóipar használja, hanem építészek és várostervezők is, így ingyenes Maya és Unity plugint is kapunk hozzá.

Az új kiadásban egyaránt gondoltak a szórakoztatóipari és a mérnöki felhasználókra, ezért több új eszköz is debütált benne. Az egyik a Local Edit Tool, amellyel az egyes épületek részleteit tudjuk módosítani. Így minden épületet tökéletesen olyanra fazonírozhatunk, amilyenre az adott jelenetben szükségünk van. Olyan részleteken állíthatunk, mint az ablakok mérete, a lépcsők és teraszok. Ezzel ugyanakkor nem befolyásoljuk a procedurális folyamatokat. Emellett kapunk olyan eszközt is, amellyel az egyes objektumok, épületek és tereptárgyak méreteit tudjuk ellenőrizni. A mérnököknek lehetősége van egy adott helyszín, vagy utcakép több változatát is egymás mellé állítva összehasonlítani. Olyan adatokat is láthatnak így, mint a teljes alapterületek vagy a lakások száma. Az Esri a CityEngine 2017.0 teljes kezelőfelületét átalakította, amely így sokkal modernebb, letisztultabb megjelenést kapott.

A CityEngine 2017.0 Windowsra, Linuxra és MacOS-re is elérhető, árazása pedig annak függvénye, hogy a Standard vagy az Advanced kiadást vásároljuk meg. Az újdonságok részletes leírását a hivatalos oldalon olvashatjátok.

MEGOSZTÁS:
Meshmag