A Unity 2018-as fejlesztési tervei

A Unity Technologies nemrégiben felfedte, milyen fejlesztéseket terveznek a grafikus motorhoz ebben az évben. Továbbra is három ciklusban érkeznek majd a frissítések, amelyek új eszközöket, funkciókat és beállításokat hoznak magukkal. A tervek között a prefabok támogatása is szerepel.

Néhány nappal ezelőtt a Unity Technologies is részt vett a GDC 2018 rendezvényen. Ide természetesen a Unity motort vitték magukkal, és részletesen is felvázolták, hogy milyen fejlesztési terveik vannak a motor idei fejlesztésével kapcsolatban. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is három nagy frissítési ciklusra lehet számítani, amelyek mind új eszközöket, funkciókat és újabb technológiák beépítését hozzák magukkal.

Ami a grafikus motor fejlesztői támogatását illeti, új modellt vezetnek be a készítők. Minden évben három verzió jelenik meg, így idén a 2018.1, a 2018.2, illetve a 2018.3 változatokra lehet számítani. Minden évben a 3-as verzió lesz az utolsó, amelyet kiadnak, majd ezt a következő 12 hónapban hibajavításokkal fogják támogatni a készítők. A későbbi verziókban debütáló újdonságokat nem kapják meg, de az ismert problémákat még egy évig javítani fogják. Ezzel a játékfejlesztőknek és a motor más felhasználóinak is több ideje lesz a frissebb verziókra való átállásra.

Az idei új technológiák és fejlesztések terén az egyik első béta változatban már most elérhető. Ez az ML-Agents 0.3, a jelenleg is fejlesztés alatt álló eszközkészlet, amely a mesterséges intelligenciához kapcsolódó algoritmusok fejlesztéséhez és teszteléséhez nyújt segítséget. Amellett, hogy kutatási célokra szánják, a játékfejlesztők is profitálhatnak majd belőle, hiszen által felgyorsulhat a játékok optimalizációja. Ehhez kapcsolódik az új LiveTune szolgáltatás is, amely a készülő játékok teljesítményét monitorozza különböző hardverkörnyezetekben.

A jelenleg béta változatban elérhető Unity 2018.1-ben több új funkció is debütálni fog. Ezek közül kiemelkedik a szkriptelhető render pipeline és a node-alapú shader graph. Előbbi lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy maguk írják meg saját renderfolyamataikat. Emellett előre definiált pipeline-ok is elérhetőek lesznek, mint a PC-kre és konzolokra szánt HD RP (High Definition Render Pipeline) és a mobileszközökr szánt LW RP (Lightweight Render Pipeline). További fejlesztéseket kap a Cinemachine, amely immár storyboard funkcióval is rendelkezik. Az egyes jelenetek közül különféle animált váltásokat adhatunk majd meg. Szintén új a C# job rendszer, amely a programozók munkáját segíti a multithread kódok megírásában. Ez a tervek szerint általánosságban javíthatja majd a grafikus motor teljesítményét. A nyárra várható Unity 2018.2-ben több új grafikus eszköz is debütálhat. Közülük a fejlesztők a GPU alapú lightmappert emelték ki. Emellett számíthatunk új SVG-importáló funkcióra is, de bővítik a 2d-s karakterek animációs eszköztárát is.

Az egyik legrégebben várt és kért új funkcióra viszont egészen az év második feléig, a Unity 2018.3-as verzióig kell majd várni. Ez a beágyazott prefabok támogatása lesz. Ezek lényege, hogy egy bizonyos objektumhoz alkotórészeket és tulajdonságokat rendelhetünk hozzá. Majd ezt sablonként menthetjük el, és a későbbiekben alárendelt másolatokat helyezhetünk el a jelenetünkben. Amikor a sablonon bármilyen változtatást végrehajtunk, az az összes alárendelt másolaton is automatikusan megjelenik.

MEGOSZTÁS:
Meshmag