白 | SHIRO a könyv

0

Régen írtam már bejegyzést. Sok dolog kötötte le az időmet, közte egy már régen megfogalmazott, sokat dédelgetett gondolat. Egy könyv, egy művészeti album, ami összefoglalja és egységes vonalra fűzi a Japánban készített sorozatainkat.

Nem akartam elkapkodni, olyan albumot képzeltem el, ami megjelenésében nem tolakodó, háttérben marad és erősíti a fotók lágy stílusát, megtiszteli a képet, hagy neki teret, nem csupán tárolja, hanem prezentálja is az anyagot, képeivel történeteket mesél.

A címe ezért nem is lehetett más. 白, Shiro, Fehér, mely vezérgondolatként halad keresztül az egész könyvön, erősítve a klasszikus távol-keleti művészetek azon tézisét, mely szerint az üres felület, a papír fehérje is a kompozíció témával egyenrangú része. Mert a papír volt előbb, a papír teremti meg a helyet a műnek, az öleli körbe és mutatja meg a nézőnek. Így alakítják egymást, de egymás nélkül nem létezhetnek.

Majdnem a kezdetektől a Shiro-hoz készítjük a fotókat, mégis érdekes utazás volt újra átbogarászni az elmúlt 8 évben készült képanyagot. Szigorú voltam, 75 képet válogattam a 180 oldalhoz. Szövegből nagyon kevés került a képek mellé, rövid történetek, melyek inkább csak tagolják a könyvet, ritmust adnak a képek folyamának. Viszont mindjárt két nyelven is olvashatók. A japán írásjegyek elegáns vonalai erősítik a képek hangulatát és emlékeztetnek, hogy merre járunk.

Fogadjátok szeretettel, Lóránt Attila megtisztelő ajánlásával…

A könyvet itt találod a Facebookon és ha belepillantanál, itt van a webshop.

Share.

About Author

Bakos Gábor

Qualified Wildlife Photographer (QEP), EFIAP, Color Evangelist. Felfedezés, utazás, kaland és természet: gyermekkorom óta részei az életemnek. Legkedvesebb fotótémain az absztrakt tájak, madarak és az emberek. Az elmúlt években többször szerveztem eltűnő kultúrákat megörökítő expedíciót. Így kerültem Honduras esőerdőibe a tawahka indiánok közé, Guatemalába, Nicaraguába és Panama rosszhírű Darienjébe a wounaan és embera törzsekhez. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) EFIAP fotóművészeti diplomát adományozott a fotóművészeti kiállításokon elért eredményeim elismeréseként. Tagja vagyok az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA) a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt), a Német Természetfotósok Szövetségének (GDT) és a világ legelismertebb fotósait tömörítő X-Rite Coloratti csapatának. Ebben a blogban gondolataimat, érzéseimet, kalandjaimat szeretném megosztani veletek. Bemutatni egy szeletét a munkámnak és az életemnek. Írni fogok utazásokról, túrákról és technikai dolgokról. Remélem érdekesnek és hasznosnak találjátok.

Leave A Reply