NFT pro és kontra

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A digitális artist-ok létfontosságú új jövedelemforrása, vagy energiaigényes piaci buborék? Az év eleji NFT láz óta a Non-Fungible (nem helyettesíthető) Token-ekről megoszlanak a vélemények a CG közösségen belül. Az alábbiakban Paul Hellard artist-okkal és pénzügyi szakértőkkel folytatott beszélgetése olvasható az NFT-k előnyeiről és hátrányairól.

A Non-Fungible Token-ek az év elején robbantak be a köztudatba amikor Beeple ‘Everydays: the First 5,000 Days’ műve lett a 3. legdrágább, aukción eladott, élő artist-tól származó alkotás.

A Christie's által 69,3 millió dollárért eladott darab olyan képekből áll össze, amelyeket a digitális artist és designer - igazi nevén Mike Winkelmann - több mint 10 éve tesz közzé naponta a weboldalán.

A hír, valamint számos digitális art NFT értékesítés hatására sok más artist latolgatni kezdte ezt a fajta jövedelemforrást.

Beeple címlapokra kerülésekor elszaporodtak a 3D-s közösségen belüli ellenreakciók.

Három nappal a rekorddöntő eladás előtt az ArtStation a közösségi médiában elterjedt felhasználói visszajelzésekre reagálva felfüggesztette a terveit a lead digitális artist-ok NTF-inek árusításáról.

Megéri NFT-kkel kereskedni? Mik az előnyei és hátrányai? Egyáltalán, mi az az NFT? Hogy választ kapjunk, Paul Hellard olyan lead artist-okkal beszélgetett, akik már értékesítették ily módon a munkáikat, valamint olyan személyekkel, akik megfogalmazták kétségeiket a módszert illetően. Paul megkereste továbbá az art market és az NFT-k mögött álló blokklánc-technológia szakértőit is.

A rekorddöntő Beeple NFT

Mik azok az NFT-k?

Olyan kriptográfiai signature-ök, melyek az artwork-öket, vagy a bármilyen más digitális art-okat összekapcsolják a vásárlók és a készítők online pénztárcájával és identitásával.

Az NFT nem tárolja magát a digitális képet, az továbbra is elérhető marad online, úgy mint Beeple esetében.

Egy olyan világban, ahol a digitális art-okat a szerzői jogok ellenére szabadon másolják és terjesztik az interneten, a bizonyítható tulajdonjog lehetősége értékes.

Beeple Everyday művéért a kriptovaluta vállalkozó Vignesh Sundaresan 70 millió dollárt fizetett lényegében a mű megvásárlásának igazolásáért.

További információkért érdemes elolvasni a Verge kezdőknek szánt ismertetőjét az NFT-kről.

Miért van szükségünk NFT-kre digitális artist-ként?

Mert kiegyensúlyozzák a grafikus tabletekre és a vászonra festett művek közti szakadékot. Lex Sokolin, a ConsenSys technológiai vállalat vezető közgazdászának - aki nagyon korán becsatlakozott a blokkláncba - fő érve az NFT-k mellett az, hogy általuk a digitális art-ok azonos gazdasági státuszt kapnak mint a klasszikus, kézzel fogható műtárgyak.

"Az internet megtörte az emberi tranzakciókat" - mondja. "Nem tudsz online eladni egy képet, hiszen "ingyen" van. A blokklánc a jogi és gazdasági rendszer megfelelője, amely tulajdonjogokat teremt. Mondhatni ostoba, egyértelmű dolog. Visszahozza az állati intuícióinkat a kereskedelem és a csere módjáról."

Hogyan készülnek az NFT-k?

Számos módszer van az eredeti artwork-ök online NFT értékítésére.

A legismertebb mód egy olyan Etherum wallet nyitása, mely támogatja az ERC-721 NFT token szabványt. Kipróbálhatod a MetaMask, a MyEtherWallet (MEW) vagy a Coinbase programokat.

Körülbelül 50 dollárra lesz szükséged Ethereum tokenekben vagy „Ether” -ben. Ha Coinbase-t használsz, akkor amerikai dollárral, angol fonttal, illetve euróval vásárolhatsz ether-t a platformról, de kriptovaluta tőzsdén is megvásárolhatod.

Ezután csatlakoztasd a wallet-ed, majd töltsd fel azt az artwork-öt, melyet szeretnél NFT-vé alakítani valamelyik Ethereum NFT marketplace-re, például a Foundation-re, az OpenSea-re vagy a Rarible-re.

További információkért olvasd el a Finance Magnates útmutatóját.

NFT-k értékesítése

Miután igazoltad, hogy a wallet a sajátod, csak ki kell választanod a korábban feltöltött fájlt és a "sale" gombot. Eldöntheted, hogy aukcióra bocsátod a művet, vagy fix áron adod el.

Olvasd el a Coindesk útmutatóját NFT vásárlásához és eladásához.

Állókép Miguel Ortega-tól és Tran Ma The Ningyo-tól

Az NFT értékesítés előnyei

Az NFT értékesítés legnyilvánvalóbb előnye a személyes artwork-ökkel való pénzkeresés. A The Ningyo kisfilm alkotói: Miguel Ortega és Tran Ma VFX artist-ok nemrégiben aktivizálódtak az NFT térben, majd Ortega néhány munkáját fel is töltötték eladásra.

"Jó érzés látni, hogy az az art, amelyet általában csak a kedvelések és a visszajelzések miatt töltünk fel, mostantól segíthet a bérleti díj fizetésében" - mondja. "Ilyen egyszerű."

Beeple azt is megmutatta, hogy az art-oknak nem kell újnak lennie az eladáshoz. Az NFT-k lehetővé teszik az artist-ok számára, hogy pénzt keressenek azokból a képekből, melyek digitális porként állnak a merevlemezeiken.

Tomasz Opasinski filmplakát-tervező és a Netflix volt kreatív igazgatója ezeket a fájlokat „pillangóvá váló hernyóként” definiálja.

Opasinski egy nappal az NFT-s hírek után maga is létrehozott egy OpenSea és Foundation fiókot poszterterveinek eladásához, majd gyorsan kibővítette a listát kisérleti art darabokra és fényképekre is.

"Statisztikai szempontból nem érhetjük el mindannyian Beeple sikerét, de szórakozhatunk vele. Tekints az egészre a digitális artist-ok felszabadulásának és megbecsülésének egy formájaként."

Ezzel el is érkeztünk az NFT értékesítés melletti második ponthoz: a megerősítés érzése.

Ben Mauro, a 343 Industries senior concept designer-e az Art Department podcast-nek elmondta, a munkáinak sikeres NFT eladása segített újjáéleszteni a kreativitását.

"Egészen irreális, hogy milyen hatással van ez ránk, artist-okra. Nem igazán voltak elvárásaim, de lenyűgöző volt a munkáimat kedvelő gyűjtőkre találni"

"Ez idáig csak a kriptovaluta kereskedők vásároltak artwork-öket, azonban most olyanok is bekapcsolódtak, akik csak kedvelik a művészetet és meg szeretnék venni más munkáját."

The Poor Little Crypto Rich Dog: A Framestore senior creture modellezőjének, Rishikesh Nandlaskar 4. NFT-je

A Framestore artist-ja, Rishikesh Nandlaskar 4. NFT-jét Quincy Amarikwa amerikai futballsztár vásárolta meg, melyre Rishikesh "élete egyik legizgalmasabb pillanataként" emlékszik vissza.

"Ha fenntartjuk a hitünket csodálókra és gyűjtökre fogunk találni az NFT világában"- mondja

Az NFT-k kockázatai

Nandlaskar azonban kiemeli az NFT értékesítés egyik fő kockázatát is, miszerint az előre fizetett díjak nem garantált, hogy megtérülnek.

"Minden artwork a blokkláncon nagy költséggel jár, az NFT platform 15%-ot vesz el az eladási összegből"

A jól ismert karakter artist Steven Stahlberg két éve kezdte el sikeresen eladni saját alkotásait a Foundation-ön. Steven azt tanácsolja más artist-oknak, hogy legyenek óvatosak, mielőtt áttérnek a készpénzről.

"Már volt egy kis kriptovalutám, hogy kifizessem a bevezető díjakat, így nem kellett valódi pénzt kockáztatnom" - mondja. „Légy óvatos, ha bármibe szeretnél fektetni, és csak akkor tedd meg, ha megengedheted magadnak, hogy elveszítsd minden befektetett pénzed. Gondolj rá sakkként, ne orosz rulettként. ”

"Ha mégis az értékesítés mellett döntesz, óvakodj a hagyományos online veszélyektől, például a rosszindulatú programoktól és az adathalász csalásoktól."

"Minél több időt töltök teljesen elmerülve az NFT ökoszisztémájában, annál inkább rájövök, hogy ez egy teljesen más világ" - mondja Bruce 'BruceTheGoose' Woodruff digitális artist és az NFT evangelistája, aki egy tudattalanul letöltött trójai vírus után minden pénzét elveszítette.

"Nagyon sok rossz színész és opportunista van, akiket csak a gyors pénzkeresés érdekel."

"És akkor ott van az NFT-k szénlábnyoma is. Mint minden más, számításigényes művelet, az Ethereum használatával az NFT-k gyártása vagy kereskedelme áramot fogyaszt, bár a pontos környezeti költségek vitatottak."

Beeple a The Verge-nek korábban elmondta, hogy „körülbelül 5000 dollárba” kerül az egyik gyűjteménye szén-dioxid-kibocsátásának ellensúlyozása.

Bár a későbbiekben környezetbarátabbá válhat a folyamat, egyenlőre nem árt tisztában lenni az értékesítéssel járó környezeti költségekkel.

Nem pukkant még ki az NFT buborék?

Talán. 2021 áprilisára egy NFT-vétel átlagos ára 70% -kal csökkent a februári csúcshoz képest, de ez nem jelenti az NFT-k leáldozását.

Melissa Gilmour, a londoni Lily & Piper artist ügynökség alapítója szerint az NFT-k piacképesek maradnak, hisz ugyanazt a szerepet töltik be, mint a fizikai világ gazdag gyűjtői számára a sportautók, vagy designer táskák.

"A digitális art-ok státuszszimbólumokként is funkcionálnak, hiszen a képek láthatóak, megjeleníthetők, valamint viselhetőek a gazdag crypto gyűjtök által, tükrözve azt, akik lenni akarnak" - mondja Melissa

Mennyit lehet reálisan keresni az NFT-kből?

Annyit valószínűleg nem mint Beeple. Jamie Dunbar 3D-s generalista, a

Brisbane Dragonboots Studios alapítója szerint az NFT-kből származó jövedelme még zsebpénznek sem elég, ám hozzátette, hogy „idővel és kellő erőfeszítéssel talán néhány ezer dollár megkereshető évente, de továbbra sem tekint rá fő jövedelemforrásként.

Dunbar úgy véli, hogy a munkák sikeres NFT értékesítése ugyanolyan tulajdonságokat igényel, mint az online galériákban, a közösségi médiában vagy a közösségi finanszírozási platformokon való sikeres promóció.

"Végső soron csak egy olyan új piactérről van szó, ami enged a kereslet-kínálatnak. Az eladni kívánt terméknek még mindig jónak kell lenni, valamint hirdetnek kell magad, hogy kitűnj a tömegből. Nem valószínű, hogy valamit összecsapsz, majd egyik napról a másikra sikeres leszel"

Az NFT-k jövője

Erről megoszlanak a vélemények. Melissa Gilmour, a Lily & Piper munkatársa úgy véli, hogy a technológia lehetővé teheti az artist-ok számára, hogy új művészeti formákat, vagy olyan alkotásokat kreáljanak, amelyek átfedik az online és a fizikai tapasztalatok közötti határokat.

"Az NFT-k lehetővé teszik az artist-ok számára, hogy együttműködjenek szinte minden elképzelhető folyamatban, gaming-től a decentralizált finanszírozásig."

"Nem telik majd sok időbe, hogy az NFT-k a fizikai térbe is betörjenek és vegyes valóságon keresztül csatlakozzanak a művészeti világhoz és kiállításokhoz. A művészeti világ számára az NFT-k végső soron a tapasztalatokról szólnak, nem az eredetről"

Következtetés

Maradj hű a saját művészetedhez. Nem bölcs dolog kapkodni, csak azért, hogy megfelelj a trendeknek. Tekintsd az NFT-kre a fizikai világ kiterjesztéseként. Ne feledd: ami egyszer a blokkláncon van, az örökre ott marad. Az online galériádból leveheted, ha egy alkotással már nem tudsz azonosulni, ám ha valaki már korábban megvásárolta, azt nem fogod tudni eltávolítani az eladási nyilvántartást.

Az artist-ról

Paul Hellard szabadúszó újságíró, tudományról, technológiáról és digitális art-ról ír. Majdnem 10 évig volt a CGSociety.org szerkesztője és írója, s majdnem ugyanannyi ideig készítette a Ballistic Media népszerű EXPOSÉ és EXOTIQUE digitális art könyveit.

Látogass el Paul honlapjára.

MEGOSZTÁS:
Meshmag