Minden, amit az Autodesk Flex használatalapú fizetési rendszerről tudni érdemes

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Az Autodesk bemutatta a Flex használatalapú fizetési rendszert, melynek értelmében előre megvásárolt tokenekkel fizethetünk a szoftverhasználatért.

Az új rendszer szeptember 24 óta érhető el 3ds Max-hoz, Maya-hoz, Mudbox-hoz, MotionBuilder-hez és Flame-hez.

Lehetővé teszi az Autodesk szoftverek kipróbálását alacsonyabb áron

A korábbi feltételek szerint a a legrövidebb előfizetési modell 30 napra szólt, ám a Flex az előre megvásárolt tokenekkel lehetővé teszi a szoftver rövidebb ideig történő használatát.

Minden alkalommal, amikor a felhasználó megnyit egy kompatibilis Autodesk alkalmazást, 24 óránként rögzített számú token kerül felhasználásra.

A felhasznált tokenek száma szoftverenként eltérő, nagyjából arányos az előfizetés árával. A Mudbox napi egy tokent "fogyaszt", míg a a 3ds Max és a Maya hatot.

Az Autodesk nyilatkozata alapján az árakat az alkalmi felhasználók igényeihez igazították, lehetővé téve, hogy "az új ügyfelek alacsonyabb áron próbálhassák ki termékeket, előfizetés nélkül"

Önálló artist-ként korlátozottak az előnyök

A tokenek árazása azt sugallja, hogy ebben az esetben az "ügyfél" inkább jelent stúdiót, mint önálló artist-okat.

A minimális vásárolható szám 500 token, melyek egy év után lejárnak és 1500 dollárba kerülnek.

Ez jóval magasabb, mint a 3ds Max vagy Maya indie évi 280 dolláros előfizetési ára, tehát nincs értelme a váltásnak ha megfelelünk az indie használati feltételeinek.

Még azon artist-ok számára is csekély előnnyel jár a váltás, akik többet keresnek az adott országban meghatározott küszöbértéknél, (általában évi 50 000–100 000 dollár) vagy 100 000 dollár értéket meghaladó projekteken dolgoznak.

Esetükben az 1500 dollárba kerülő 500 tokennel 83 napig használhatnák a Max-ot vagy Maya-t. Ezzel ellentétben három havi előfizetésért jelenleg 645 dollárt, az egy évesért pedig 1700 dollárt kell fizetniük.

A Flexnek csak akkor van értelme, ha rendszeresen, de rövid ideig használjuk az adott szoftvert.

Az olyan szoftverek esetében, mint a Mudbox, melynek éves díja 90 dollár, a Flex valójában több mint 1400 dollárral lenne drágább, és az 500 tokenből is sok lejárna.

A multi-user előfizetések hosszútávú alternatívája

A Flex nagyobb valószínűséggel vonzza azokat stúdiókat, ahol az artist-ok több különböző DCC szoftverrel dolgoznak.

Az új felhasználói előfizetési irányelv részeként az Autodesk 2022. augusztus 7-ét követően megszünteti a multi-user előfizetéseket, mely lehetetlenné teszi az előfizetések több artist közötti megosztását stúdión belül.

Ahelyett, hogy a stúdiók minden egyes artist-nak megvásárolnák az egy évre szóló single szoftverlicenceket, feloszthatják a tokeneket a szoftverek és user-ek között.

Az, hogy a Flex olcsóbb-e, mint a multi-user előfizetés, az az egyszerre megvásárolt tokenek számától, a dolgozók számától és az általuk használt szoftverektől függ.

Még akkor is, ha a multi-user előfizetések ára meredeken emelkedett az elmúlt években, valószínűnek tűnik, hogy továbbra is lesznek olyan esetek, amikor a régi floating licencek olcsóbbnak bizonyultak volna.

https://youtu.be/J7VF4L7mO6w

Update: A Flex tokenek már elérhetőek

A pontos árak országonként változnak, és lényegesen magasabbak is lehetnek, mint az amerikai dollárban kifejezett ár közvetlen átváltása: például az Egyesült Királyságban az 500 token ára 1410 fontba (nagyjából 1920 dollár) kerül.

A minimálisan vásárolható 500 token ára 1500 USD, a tokenenkénti költség a vásárolt mennyiséggel együtt csökken.

Az alábbi linkeken megtalálható az egyes alkalmazások token-igénye.

Olvasd el az Autodesk Flex -et bemutató blogbejegyzését

Olvasd át az Autodesk online GYIK-jét, beleértve a Flex aktuális árait

Teljes lista azon Autodesk szoftverekről, amelyekhez elérhető a Flex

MEGOSZTÁS:
Meshmag