Az Nvidia kiadta az individuális artist-ok számára ingyenesen elérhető Omniverse-t

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Az Omniverse egy éve bemutatott nyílt bétaverziója után az Nvidia hivatalosan is kiadta a 3D designerek és tartalomkészítők real-time kollaborációs platformját, mely individuális artist-ok számára továbbra is ingyenes marad.

Az új stabil kiadás funkciói közé tartozik több ezer Omniverse-ready asset elérhetőségének lehetősége közvetlenül az Omniverse launcher-ben, olyan online marketplace-kből mint a TurboSquid, CGTrader és Sketchfab.

Az Audio2Face és Machinima app-okat szintén frissítették, az Audio2Face facial blendshape generation támogatást és MetaHuman Creator kompatibilitást kapott.

Ezenkívül az Nvidia bemutatta az Nucleus Cloud "egy klikkes kollaborációs" rendszert nagyméretű 3D jelenetek megosztásához. A bejelentést a CES 2022-n tették meg.

USD alapú kollaborációs platform VFX, gamedev, design és vizualizációs munkákhoz

A GTC 2020 során bemutatott Omniverse segítségével az artist-ok és designerek közösen dolgozhatnak egy adott projekten a világ bármely pontjáról.

Számos felhős app lehetővé teszi, hogy élőben streamelt, fotorealisztikus real-time view-ban láthassuk a megosztott 3D-s asset-eken elvégzett változtatásokat.

Az adatok cseréje kompatibilis CAD és DCC szoftverek, valamint Omniverse között USD formátumban történik, conncector plugin-ek pedig elérhetőek 3ds Max-hoz, Maya-hoz, Revit-hez, Rhino-hoz, SketchUp-hoz és Unreal Engine 4-hez.

Az Omniverse moduláris struktúrára épül, olyan komponensekkel, mint a Nucleus, annak szerveroldali szolgáltatásai, a Kit, a jelenetek megtekintésére és szerkesztésére szolgáló framework, valamint a Connect, amely összeköti a szoftvert más DCC tool-okkal.

A platform saját fotorealisztikus rendermotorja, az RTX Renderer kihasználja az Nvidia jelenlegi generációs RTX GPU-inak hardveresen gyorsított ray tracing képességeit.

Az Omniverse core mellett az Nvidia frontend alkalmazásokat adott ki bizonyos task-okhoz, beleértve az Omniverse Create-t jelenetek layout-jához és szerkesztéséhez, valamint az Omniverse View-t jelenetek review-olásához.

Individuális artist-ok számára továbbra is ingyenesen elérhető

Bár az Nvidia tavaly ősszel bejelentett egy Enterprise árazást az Omniverse-hez, individuális artist-ok számára továbbra is ingyenesen elérhető marad a platform.

A nyílt bétaverzióhoz hasonlóan a felhasználók egy másik személlyel ingyenesen kollaborálhatnak az app-ok között.

A felhasználók ezentúl USD formátumú asset-ek között böngészhetnek az Omniverse launcher-ben. A tartalmakat a Turbosquid-hez is hasonló marketplace-k biztosítják. A Turbosquid-en megtalálható ingyenes USD modellek IDE kattintva érhetőek el.

USD formátumú stock asset-ek az Omniverse launcher-ben

A stabil kiadás egyik újdonsága a több ezer USD formátumú Omniverse-ready asset közvetlen elérhetősége az Omniverse launcher-ben, olyan online marketplacekből mint a TurboSquid, CGTrader és Sketchfab.

A jövőben Omniverse-ready asset-ek várhatóak az ActorCore, a Daz 3D, valamint a PlantCatalog, könyvtárakban.

Early acces a Nucleus Cloud-hoz, frissített Omniverse Audio2Face és Omniverse Machinima

Az Nvidia a Developer account-al rendelkezők számára bemutatta az early acces-ben elérhető Nucleus Cloud "egy klikkes kollaborációs" rendszert nagyméretű 3D jelenetek megosztásához.

A cég elmondása szerint a Nucleus Cloud olyan, mintha egy "felhőben megosztott dokumentumon dolgoznál, csak épp 3D-ben."

Ezenkívül számos más Omniverse app-ot is updateltek.

Az audio forrásokból arc animációkat generáló Omniverse Audio2Face  blendscape generation támogatással és MetaHuman Creator kompatibilitással bővült.

Az Omniverse Machinima ingyenes karaktereket, objektumokat és environment-eket kapott a MechWarrior 5-ből és közelgő one-person shooter Shadow Warrior 3-ból.

Az Nvidia blogbejegyzésében említést tesznek az Omniverse Vue és PlantFactory connector plugin-okról, melyeket tavaly adtak ki a Vue 2021.2-vel és a PlantFactory 2021.2-vel együtt.

Elérhetőség és rendszerkövetelmény

Az Omniverse elérhető Windows 10 és CentOS 7/Ubuntu 18.04 Linux rendszerekhez. Használatához elenlegi generációs Nvidia RTX GPU-ra van szükség. A plugin-ok rendszerkövetelményei IDE kattintva érhetőek el.

A meglévő Omniverse app-ok és néhány connector plugin ugyanabból az installer-ből telepíthetőek, mint az Omniverse. A Nucleus Cloud jelenleg early acces-ben van, ITT lehet jelentkezni a béta programba való csatlakozáshoz.

Az Omniverse individuális artist-ok számára ingyenesen elérhető. Csapatok számára a kereskedelmi Enterprise előfizetések az Nvidia partnercégein keresztül érhetőek el. Az árral kapcsolatos információk ebben a blogbejegyzésben olvashatóak.

Olvasd el az Nvidia blogbejegyzését az Omniverse bejelentéséről

Az Omniverse ingyenes letöltése

MEGOSZTÁS:
Meshmag