2023 legjobb CG iskolái a The Rookies rangsora alapján 

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A The Rookies közzétette a Rookies Global School Rankings 2023-as listáját, amely a világ legjobb CG iskoláit rangsorolja. 

A legjobb kreatív iskola címet a francia New3dge kapta, amely a “3D animáció”, valamint a “concept art és illusztráció” kategóriák első helyét is bezsebelte.

A “game design és fejlesztés” kategóriák élén a szintén francia Artside végzett, a koreai SF Film School pedig harmadszorra lett a világ legjobb VFX iskolája. 

A világ egyik legátfogóbb CG iskola rangsorolási rendszere

2009-es alapítása óta a The Rookies (korábbi nevén CG Student Awards) a fiatal CG artist-ok és a világ legnagyobb díjazási rendszerévé nőtte ki magát. 

A 2023-as díjra világszerte 5517 diák jelentkezett 107 országból és 507 intézményből. A diákok száma 25%-kal több, mint tavaly, a portfóliókat 150 zsűri értékelte, köztük senior VFX, game és concept artist-ok. 

Az egyéni pályaműveket számos kreatív és technikai szempont alapján pontozták, a legtöbbet jelentő pontszám a foglalkoztatási potenciál és az egyes iskolákra számított átlagpontszám volt.

További pontokat kaptak azon iskolák diákjai, melyek valamelyik kategóriában döntőbe jutottak.

Mint minden szubjektív rangsor esetében, az egyéni eredmények vitathatóak, és az iskola pontszámait nyilvánvalóan befolyásolhatják, hogy mely diákok neveztek.

A The Rookies pontozási rendszere azonban viszonylag átlátható, nagy mennyiségű adaton alapul, így ez a rangsor a legjobb útmutató az iskolák színvonaláról világszerte.

Rookies World School Rankings 2022
KategóriaIskolaOrszág
2D AnimációÉcole PivautFranciaország
3D AnimációNew3dgeFranciaország
Építészeti VizualizációSchool-ing*Spanyolország
Concept Art és IllusztrációNew3dge*Franciaország
Game Design és FejlesztésArtsideFranciaország
Motion GrafikaRingling College of Art + Design*USA
Product DesignSCAD*USA
Vizuális EffektekSF Film School*Korea
Abszolút győztesNew3dge*Franciaország
A csillag jelzi, hogy az iskola 2022-ben is az első helyen végzett.

A világ legjobb VFX, animációs és game design iskolái

Az európai iskolák idén különösen jól szerepeltek, a nyolc egyéni kategória közül ötöt az első helyen végeztek.

Az 5 első hely közül kettőt a francia New3dge zsebelt be a 3D animáció, valamint a concept art és illusztráció kategóriákban, illetve második alkalommal választották a legjobb CG iskolának. 

A francia École Pivaut és az Artside iskolák először csatlakoztak a kategóriagyőztesek listájához a 2D animáció, illetve a game design és fejlesztés terén.

A többi kategória első helyezettje nem változott, a listán szereplő kevés nem európai iskola egyike, a Koreai SF Film School harmadik éve lett a legjobb VFX iskola.

Csapatkategóriák

Díjazták a “produkciós kiválóságokat” is, melybe az iskolai csoportos projektek tartoznak. Kevesebb iskola szerepel a listán az egyéni kategóriákhoz képest, az eredmények a 3D animáció és vizuális effektek kategóriában láthatóak a Rookies honlapján. 

Nézd meg a világ legjobb CG iskoláinak 2023-as listáját a The Rookies honlapján

MEGOSZTÁS:
Meshmag