A Foundry kiadta a Mari 7.0-t

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Foundry kiadta a 3D textúrafestő szoftver legújabb verzióját, a Mari 7.0-t.

A szoftver a Vulkan alapú Bakery texture baking motorral bővült, illetve a felhasználók új texturing node-okat, 60 új grunge map-et, illetve automatizált back-up rendszert kaptak. 

A Katana 7.0-val és Nuke 15.0-val közös technikai szabványok 

A Foundry a Mari 7.0-val egyidőben jelentette be a Nuke 15.0-t és Katana 7-0-t. 

Mindhárom kiadás támogatja a VFX ipar szabványait, a szoftvereket a CY2023 specifikációra frissítették a VFX Reference Platform-hoz és az USD 23.05-höz, valamint átváltottak a Rocky Linux-ra. 

Az új Vulkan alapú architektúra felváltotta texture baking rendszert

A Mari 7.0 legfőbb újdonsága a Bakery rendszer, olyan geometria alapú texture map-ek bake-léséhez, mint a curvature, thickness, displacement és occlusion map-ek. 

Támogatja a map-ek batch bake-lését több renderelési beállítással és az animált geometria bake-lését is. 

A CG Channel-nek tett nyilatkozatában a Foundry azt mondta az év elején, hogy az új Vulkan alapú architektúra teljesítménye nagyobb, mint a Mari korábbi architektúrája, ami a Modo-ban is használt technológiát alapult. 

A változtatás célja, hogy a felhasználóknak ne kelljen harmadik féltől származó alkalmazásokat használniuk, mint például a textúrák bake-léséhez használt Adobe Substance 3D tool-jai.

A bake-lés GPU-gyorsítású az NVIDIA RTX GPU-kon és az AMD 6000 sorozatú GPU-kon.

Új textúrázó tool-ok és shader frissítések

A verzió két új procedurális textúrázó node-val, a Bubbles-el és a Camouflage-al bővült, melyek alap procedruális textúrákat adnak a 3D modellekre, és további 60 grunge map-et is tartalmaznak. 

Ezenkívül az Autodesk Standard Surface és a VRayMTL shader modellek frissítésre kerültek, hogy javítsák a vizuális paritást a viewport, valamint az Arnold és V-Ray final render-ei között. 

Átdolgozott Auto Backup rendszer, USD Importer és node graph

További újdonságok közé tartozik az átdolgozott Auto Backup rendszer, melynek célja az archívumok egyszerűbb visszaállítása, valamint a lemezen lévő archívum méretének csökkentése. 

A Mari node graph számos workflow fejlesztésen esett át, beleértve a fuzzy keresés támogatását, a node-ok kedvencként megjelölését, a node-ok disconnect-elését a kapcsolat megszakításával Houdini-hez hasonlóan, vagy a node shake-lésével Nuke-hoz hasonlóan. 

A Mari 5.0-ban bemutaott USD importer-t átdolgozták, hogy felhasználóbarátabb legyen, így egyértelműen mutatja az USD-hierarchiát.

Ár, rendszerkövetelmények és kiadási dátum

A Mari 7.0 kompatibilis a Windows 10+ és a Rocky Linux/RHEL 9 rendszerekkel.

A Mari előfizetések ára 86 USD/hó, vagyis 689 USD/év. A team előfizetések évi 1119 dollárba kerülnek.

A stúdiók számára a meglévő RLM licenc mellett a Foundry bevezette a felhőalapú Team licenc-t is a Mari-hoz.

Olvasd el a Mari 7.0 új funkcióinak áttekintését a Foundry honlapján

Tekintsd meg a Mari új funkcióinak teljes listáját az online kiadási jegyzékben

MEGOSZTÁS:
Meshmag