Kukkants bele a Chaos új AI technológiáiba 

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

A Chaos által közzétett sneak peak-ek betekintést adnak a cég fejlesztés alatt álló új AI technológiáiba. 

Az "AI lab"-ként emlegetett Chaos Next honlapon találhatóak a V-Ray és az Enscape AI fejlesztési elvei, illetve kilenc fejlesztés alatt álló AI alapú technológia is. 

Az olvasottak alapján ezek lefedik az egész vizualizációs és VFX-es pipeline-t, a generatív AI segítségével szöveges promptokból készített PBR material-októl, a 3D set-ek automatikus kiegészítésén át az új vizuális stílusok render-ekre történő alkalmazására szolgáló új technológiákig. 

Mi az a Chaos Next?

A Chaos blogjában a Chaos Next-et egy „AI-labor”-ként emlegetik, amely hasznos AI technológiákat integrál a Chaos termékeibe.

A Chaos Unboxed e havi livestream-je során a cég úgy hivatkozott az AI-ra, mint a hagyományos munkafolyamatokat kiegészítője, nem pedig leváltója. Kam Star termékigazgató szerint az AI-nak nem célja, hogy helyettesítse az artist-ok kreativitását. 

Milyen AI technológiákat fejleszt a Chaos?

A Chaos Next honlapján kilenc fejlesztés alatt álló „mintatechnológia” látható. 

Vannak köztük olyan technológiák, amelyek egyedi asset-ek készítésére szolgálnak, az egyik egy “chatvezérelt material készítő”, amely a Chaos Cosmos-ban, az online 3D asset library-ben lesz elérhető.

A fent látható funkció lehetővé teszi a szerkeszthető PBR material-ok létrehozását szöveges promptokból. 

Találunk olyan technológiákat is, amelyek jelenetekhez készültek, beleértve a 3D objektumok elhelyezésére szolgáló “smart scene populatort”-t, valamint a jelenetek fényelésének optimalizálására és a jövőbeli assethasználat előrejelzésére szolgáló rendszereket. 

A Cylindo Studio termékvizualizációs platform egy final-quality képek manipulálására szolgáló tool-t fog kapni, az Enscape pedig egy olyan stílusátviteli rendszert, mellyel vizuális stílusokat alkalmazhatunk már létező rendereken. 

Hogyan képzik a Chaos által használt AI modelleket?

A Chaos Next honlap nem ad részleteket azokról adatbázisokról, ami alapján a AI technológiákat képzik. 

Az általános alapelv szerint a Chaos AI folyamatainak célja az “algoritmusok és felhasználói adatok gyűjtésének átláthatósága, a magánélet maximális tiszteletben tartása mellett”.

Melyik alkalmazásokba integrálják az AI technológiákat?

A Chaos Next honlapon nem térnek ki arra, hogy melyik alkalmazásokban fogják használni az AI technológiákat, de ez a blogbejegyzés megerősíti, hogy a listán szerepel a Chaos Cosmos, a Cylindo Studio és az Enscape.

A példaképek többsége olyan építészeti jeleneteket mutat be, melyeket a Chaos Corona renderelővel, vagy a Project Eclipse-el generáltak. 

Néhány technológia azonban – például a Set Extender, amely „intelligensen kibővíti” egy 3D set részét – a VFX-es munkákat célozza meg, ami olyan termékeket jelent, mint a V-Ray vagy a Chaos Vantage.

Mikor lesznek nyilvánosan elérhetőek a Chaos AI-eszközei?

A Chaos nem jelentett be megjelenési dátumot egyetlen fejlesztés alatt álló AI-technológiához sem.

További információk a Chaos fejlesztés alatt álló AI technológiáiról a Chaos Next honlapján

MEGOSZTÁS:
Meshmag