Az Epic Games felvásárolta a Sketchfab-et

Ez a cikk eredetileg a CG Channel oldalon jelent meg. Ha érdekelnek a vizuális effektek, a játékfejlesztés és a számítógépes grafika, napi hírekért és inspirációért keresd fel a CG Channel oldalát.

Az Epic Games felvásárolta a Sketchfab-et, a 3D modellezők legnagyobb böngésző alapú portfólió platformját és 3D content-ekből álló marketplace-ét. Az ügylet pénzügyi hátterét nem hozták nyilvánosságra.

A Sketchfab továbbra is a saját neve alatt fog működni, és továbbra is „teljes szívvel” támogatja a Unity-t és más játékmotorokat, melyek az Epic Unreal Engine riválisának tekinthetőek.

Az Epic emellett megnövelte az ingyenes Sketchfab -előfizetéssel feltölthető modellek számát, kiterjesztette Pro és Business előfizetők előnyeit, és csökkentette a Sketchfab martketplace értékesítési díjait.

3D modellek úttörőnek számító webes portfóliószolgáltatása és online piactere

2012-es indulásakor a Sketchfab-et "Vimeo of 3D" néven emlegették. A Sketchfab volt az első és messze a legsikeresebb a megjelenítési szolgáltatás 3D modellezők számára.

A webhely kihasználta az akkor még újnak számító WebGL API-t, így a felhasználók webböngészőben tekinthették meg a3D modelleket.

A platform hamar népszerűvé vált, 3D-s alternatívát kínálva az olyan képalapú portfólióoldalakra, mint az ArtStation, melyet az Epic szintén felvásárolt az év elején.

A Sketchfab ezután letölthetővé tette a modelleket, 2018-tól pedig értékesítésükre is van lehetőség a Sketchfab store-ban.

Az store-ban jelenleg több mint 100 000 modell található, az oldalra pedig ötmillió felhasználó töltött már fel tartalmat.

A virtuális és kiterjesztett valóság korai támogatója

A Sketchfab a kezdetektől támogatja a mixed reality technológiát, mely a vállalat kezdeti üzleti terveinek jelentős részét képezte.

2016-ban bevezették a modellek virtuális valóságban való megtekintésének lehetőségét, mostanra pedig a könyvtárban található asset-ek automatikusan konvertálhatóak a kiterjesztett valóságban és a valós idejű alkalmazásokban használt glTF és USDZ formátumokba.

Míg a VR és az AR vártnál lassabb adaptálása kezdetben pénzügyi problémákat okozott, a Sketchfab végül nyereséggel zárt 2020-ban.

Alban Denoyel társalapító és vezérigazgató egy blogposztban úgy nyilatkozott, hogy a "Sketchfab kezdetekkor gyerekcipőben járt, de úgy tűnik, hogy a piac végre összeáll".

A mixed reality content-ekből álló könyvtár vonzó lehetett az Epic számára.

Az adásvételt bejelentő blogbejegyzésében a cég azt írta, hogy „a 3D, VR és AR tartalmak hozzáférhetőbbé tétele kritikus fontosságú a nyílt és interkonnektált Metaverse-hez”.

„A Sketchfab csapata hihetetlen munkát végzett, azáltal, hogy megnyitotta a 3D-s content-ek világát az interneten" - mondta az Epic Games alelnöke, Marc Petit. "Ahogy egyre szélesebb körben alkalmazzák a valós idejű 3D-technológiát, úgy fog nőni a webes megoldások iránti kereslet."

Marad a név és a harmadik féltől származó szoftverek támogatása

A felvásárlást követően a Sketchfab továbbra is saját neve alatt fog működik, és továbbra is támogatja mind 90 DCC, CAD, 3D scanning és gamedev tool-okat, melyekkel jelenleg kompatibilis.

Csökkentek a Sketchfab store díjak, kiterjesztették az előfizetések előnyeit

Amint az az Epic Games legutóbbi felvásárlásainál is jellemző volt, a cég csökkentette a Sketchfab szolgáltatásainak díjait is.

Ez magában foglalja a 3D modellek Sketchfab áruházon keresztül történő értékesítésének díjának 30% -ról 12% -ra történő csökkentését.

Változások történtek továbbá az előfizetési feltételekben, az ingyenes Basic előfizetés eddig csak havi 1 feltöltést engedett, ezt most 10-re növelték.

A Pro -előfizetéssel rendelkező felhasználók havonta 50 feltöltést kapnak, havi 30 helyett.

A régi Plus és Business előfizetéseket törölték, a meglévő felhasználókat automatikusan frissítették a Pro és az Enterprise csomagokra.

Ár és elérhetőség

A 3D modellek feltölthetők a Sketchfab -ra, és online megtekinthetők bármely modern webböngészőben.

Az ingyenes Basic előfizetéssel havonta legfeljebb 10 modellt tölthetünk fel a webhelyre, a maximális fájlméret 100 MB.

A fizetős előfizetésekkel növekszik a feltöltések száma és a maximális fájlméret. A Pro -előfizetések ára havi 24 euró (körülbelül 28 dollár), a prémium előfizetések pedig 129 euróba kerülnek (havi 152 dollár).

Olvasd el az Epic Games közleményét a felvásárlásról

Olvasd el a Sketchfab hivatalos közleményét

Online GYIK a felvásárlással kapcsolatban

MEGOSZTÁS:
Meshmag