Agisoft De-Lighter: ingyenes texture de-ligthing eszköz

0

Az Agisoft kiadta az Agisoft De-Lighter-t. Ez az ingyenes eszköz képes eltávolítani az égetett fényeket a fotogrammetriával generált 3D modellek textúramapjairól.

A szoftver az Agisoft Metashape (eredetileg PhotoScan) kép alapú modellező szoftverének beépített de-lighting funkciójára épül.

Égetett fények és ambient occlusion eltávolítása a fotogrammetriával készült textúrákról
Az Agisoft De-Lighter egy gyakori hibát orvosol: fotogrammetria használatakor a valós fények belebake-elődnek a texture mapokba, ami később problémát okoz, mikor a modellt fényelni próbáljuk más DCC szoftverekben.

Az Agisoft elmondása szerint a szoftver ideális a vetett árnyékok és az ambient occlusion color textúrákról való eltávolítására, így a modellek később nyugodtan fényelhetőek más alkalmazásokban.

Az applikáció az eltávolításhoz a modellt is használja, így például a Lightbrush Cloud-dal ellentétben modell nélküli textúrákkal nem használható; viszont az algoritmust 8 bites JPEG textúrákra optimalizálták, tehát nem szükséges RAW data vagy magas bitsűrűségű fájlok, amiket viszont a Lightbrush Cloud erősen preferál.

Árnyékok és fények manuális berajzolása a folyamat pontosításához
Az egyéb de-lighting eszközökkel, például a Unity Technologies ingyenes Unity add-onjával ellentétben a De-Lighternek nincs szüksége ambient occlusion mapra vagy hajlított normalokra.

Ez viszont azt jelenti, hogy a workflow-ban több manuális beállításra van szükség – a felhasználónak be kell rajzolnia a viewportban a fénnyel és az árnyékokkal ellátott területeket – ez a folyamat látható a fentebb beágyazott Sketchfab modellen is.

A végeredmény ez után globális paraméterek, vagy a felhasználó által generált “shadow scale map”-ok által finomhangolható: így állítható be, hogy a textúra bizonyos részei kimaradjanak a számolásból, vagy hogy a szoftver felismerje az azonos materialokat.

A folyamat után a modell és a de-lightolt textúrák többféle formátumban exportálhatóak, vagy egyenesen feltölthetőek például a Sketchfab-re.

Az Agisoft De-Lighter 1.5.4 ingyenesen letölthető Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re.

Több információ az Agisoft De-Lighter-ről az Agisoft tutorial blogpostjában

Az Agisoft De-Lighter letöltése az Agisoft weboldaláról

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply